Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: liveblog over Germanwings, persconferentie Merkel en Hollande

In de Franse Alpen zijn politiemensen en brandweerlieden weer begonnen met de bergingswerkzaamheden rond het wrak van de gecrashte Airbus van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings. Het toestel stortte dinsdagochtend met 150 mensen aan boord neer in onherbergzaam gebied. Alle inzittenden kwamen om.

We sluiten dit liveblog af. Dit is wat we tot nu toe weten over de vliegramp met het toestel van Germanwings:
• Een Airbus A320 met vluchtnummer 9525 van de Duitse budgetluchtvaartmaatschappij Germanwings, een dochterbedrijf van Lufthansa, is gisteren neergestort in het afgelegen bergachtige gebied in de buurt van Digne-les-Bains in Zuid-Frankrijk.
• Het toestel was onderweg vanuit Barcelona naar Düsseldorf.
• Het vliegtuig vertrok om 10.01 uur Nederlandse tijd vanuit de Spaanse stad en had iets over 11.30 uur aan moeten komen in Duitsland.
• Er waren 150 inzittenden, onder wie zes bemanningsleden. Geen van de inzittenden overleefde de crash.
• Germanwings meldde dat er zich onder de slachtoffers 72 Duitsers, 35 Spanjaarden, twee Australiërs, twee Amerikanen, twee Argentijnen, twee Iraniërs, twee Venezolanen, één Brit, één Colombiaan, één Japanner, één Mexicaan, één Deen, één Belg, één Israëliër en één Nederlander bevinden. Spaanse autoriteiten meldden 51 Spaanse slachtoffers. Mogelijk zouden sommige slachtoffers een dubbele nationaliteit hebben.
• Het Nederlandse slachtoffer is een 20-jarige vrouw uit Deurne.
• Verschillende bemanningsleden van Germanwings en Lufthansa weigerden vandaag op te stijgen. Eén vlucht werd geannuleerd. Lufthansa leende elf toestellen van andere luchtvaartmaatschappijen.
• Morgen vertrekken twee vliegtuigen met nabestaanden naar het gebied.
• Het bergen van de slachtoffers neemt vermoedelijk ongeveer een week in beslag. Het bergen van de brokstukken zal langer duren.
• Minister Koenders heeft aangeboden om Nederlandse onderzoekers te laten helpen met het identificeren van de slachtoffers. Ook zal een Nederlandse expert mogelijk helpen bij het onderzoek naar de crash.
• Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de crash. Er zijn geen aanwijzingen dat er sprake is van een terroristische aanslag, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.
• De Franse president Hollande, de Duitse bondskanselier Merkel en de Spaanse premier Rajoy reisden af naar het gebied. In een persconferentie spraken zij van een "tragisch ongeval", uitten hun medeleven met de nabestaanden en bedankten de reddingswerkers in het gebied.
• Er is geen explosie geweest voordat het toestel neerstortte, zei de directeur van de Franse luchtvaartautoriteit BEA Rémi Jouty.
• Er is één zwarte doos is gevonden. Onderzoekers hebben een audiobestand met cockpitgesprekken kunnen veiligstellen. Het kan nog dagen duren voordat het audiobestand is geanalyseerd.
• Van de andere zwarte doos is alleen het omhulsel gevonden.

Geen explosie voor neerstorten toestel

Er is geen explosie geweest voordat het passagierstoestel van Germanwings in Zuid-Frankrijk neerstortte. Dat zei de directeur van de Franse luchtvaartautoriteit BEA Rémi Jouty. "Het vliegtuig is tot het einde blijven vliegen." Volgens de onderzoekers wijst de manier waarop het toestel is neergestort er niet op dat de druk in de cabine is weggevallen voordat het toestel in de Alpen tegen een berg vloog.

Audiobestand met cockpitgesprekken gevonden

Er zijn problemen met het uitlezen van de gevonden zwarte doos, maar er is tijdens het uitlezen wel een audiobestand gevonden met opnamen van de voicerecorder uit de cockpit. Dat zei Rémi Jouty, de directeur van de Franse luchtvaartautoriteit BEA, tijdens een persconferentie in het Zuid-Franse Seyne-les-Alpes. Op het audiobestand zijn stemmen te horen, maar het is nog precies duidelijk wie er spreekt en wat wordt gezegd. Ook is niet duidelijk hoe lang het audiobestand duurt. Het kan nog dagen duren voordat het audiobestand is geanalyseerd, aldus Jouty.

Hollande: huls van de tweede zwarte doos is gevonden

De huls van de tweede zwarte doos is gevonden, maar de zwarte doos zelf nog niet. Dat zei de Franse president François Hollande zojuist in een persconferentie in het Zuid-Franse Seyne-les-Alpes, de plaats waar de Airbus A320 van Germanwings gisteren is gecrasht.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Casing of second black box found but not box itself: Hollande

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy waren bij de persconferentie aanwezig. Zij spraken beiden van een "tragisch ongeval", uitten hun medeleven met de nabestaanden en bedankten de reddingswerkers in het gebied.

Op dit moment spreekt een afgevaardigde van de Franse luchtvaartautoriteit BEA. De persconferentie is live te volgen via NPO.

Dit weten we over de nationaliteit van de inzittenden van het verongelukte vliegtuig

Dit is tot nu toe bekend over de nationaliteit van de slachtoffers van de verongelukte Airbus A320 van Germanwings:
— 72 Duitsers, volgens Germanwings.
— 35 Spanjaarden, volgens Germanwings. Spaanse autoriteiten spreken van 51 Spaanse slachtoffers.
— Drie Britten, volgens Britse autoriteiten. Germanwings heeft tot nu toe één Brits slachtoffer bevestigd.
— Drie Kazachen, volgens de Kazachse autoriteiten. Germanwings heeft nog geen slachtoffers uit Kazachstan bevestigd.
— Twee Amerikanen, volgens zowel de Amerikaanse autoriteiten als Germanwings.
— Twee Argentijnen, volgens Germanwings.
— Twee Australiërs, volgens zowel de Australische autoriteiten als Germanwings.
— Twee Colombianen, volgens de Colombiaanse autoriteiten. Germanwings spreekt van één Colombiaan.
— Twee Iraniërs, volgens Germanwings.
— Twee Japanners, volgens de Japanse autoriteiten. Germanwings spreekt van één Japans slachtoffer.
— Twee Mexicanen, volgens de Mexicaanse autoriteiten. Germanwings spreekt van één Mexicaans slachtoffer.
— Twee Venezolanen, volgens Germanwings.
— Een Belg, volgens Germanwings.
— Een Deen, volgens zowel de Belgische autoriteiten als Germanwings.
— Een Nederlander, volgens zowel de Nederlandse autoriteiten als Germanwings.
— Een Israëliër, volgens zowel de Israëlische autoriteiten als Germanwings.
— Een Marokkaan, volgens de Franse premier Manuel Valls.
— Een Turk, volgens de Turkse overheid.

Het grote verschil tussen het aantal slachtoffers volgens de Spaanse autoriteiten en Germanwings zou mogelijk verklaard kunnen worden doordat sommige inzittenden een dubbele nationaliteit zouden hebben. Geen van de 150 inzittenden van het vliegtuig overleefde de crash.

Aantal Spaanse slachtoffers van 49 naar 51

Het aantal Spaanse slachtoffers van de vliegtuigramp van Germanwings is gestegen van 49 naar 51, melden Spaanse autoriteiten.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Aantal verongelukte Spanjaarden bij vliegramp nu naar 51.

Over enkele minuten persconferentie Merkel, Hollande en Rajoy

Over enkele minuten begint een persconferentie van de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy in het Zuid-Franse Seyne-les-Alpes, de plaats waar de Duitse Airbus A320 van Germanwings gisteren is gecrasht. De persconferentie is live te volgen via NPO.

Foto's van de plaats van het ongeluk van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken

Het toestel van Germanwings crashte nabij het Zuid-Franse plaatsje Seyne-les-Alpes, in een onherbergzaam gebied dat zeer moeilijk te bereiken is. Dat is goed te zien op foto's van de plek van het ongeluk, gepubliceerd door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Staatsbanket gedoneerd aan Parijse armenzorg

Het staatsbanket dat de Franse president Hollande zou geven voor het Spaanse koningspaar, wordt gedoneerd aan de armenzorg in Parijs. Dat melden Franse media. Koning Felipe VI en koningin Letizia braken hun gisteren begonnen staatsbezoek aan Frankrijk af na de crash van de Duitse Airbus A320 in de Franse Alpen. Het staatsbanket voor 150 mensen bleef onaangeroerd in de keukens van het Elyséepaleis staan. Een deel van het koningsmaal is nu weggegeven aan armen. Zij krijgen onder meer ganzenlever en zeebaars.

Filmpje met reconstructie van de crash van vlucht #4U9525

De Franse zender France Deux heeft een filmpje met een reconstructie gemaakt van de vlucht van de gecrashte Airbus A320 van Germanwings. Het vliegtuig stijgt iets voor 10 uur in Barcelona zonder problemen op, maar verliest na een half uur plots hoogte. Het vliegtuig duikt naar beneden met een snelheid van 1 kilometer per minuut; acht minuten later is het vliegtuig in de Franse Alpen gecrasht.

Duitsland: geen aanwijzingen voor terroristische aanslag

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor een terroristische aanslag bij het neerstorten van het vliegtuig van Germanwings, zegt de Duitse minister voor Binnenlandse Zaken Karel Ernst Thomas de Maizière.

“Er is geen concrete aanwijzing dat een derde partij betrokken was bij de oorzaak van de ramp.”

Hij voegde eraan toe dat in het onderzoek alle mogelijkheden worden onderzocht.

Minister Koenders biedt hulp aan bij identificatie slachtoffers

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland hulp aangeboden voor de identificatie van de slachtoffers van het verongelukte toestel van Germanwings. Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister voor Buitenlandse Zaken, heeft interesse getoond voor het aanbod. Koenders verwees naar de vliegramp met vlucht MH17 vorig jaar. Daarbij verloren 298 mensen het leven onder wie 196 Nederlanders. Koenders:

"Nederland en Duitsland zijn verenigd in het verdriet.”

Straks persconferentie Merkel, Rajoy en Hollande

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn zojuist gearriveerd in het Zuid-Franse Seyne-les-Alpes, de plaats van het ongeluk met het toestel van Germanwings. Straks volgt een persconferentie, meldt NRC-correspondent Frank Vermeulen. Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy zal daarbij spreken:

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Zo dadelijk: persconferentie Merkel, Rajoy en Hollande vanuit de Franse Alpen. #4U9525

NRC-corrrespondent Peter Vermaas is ter plekke: 

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas In een soort boerenschuur spreken Hollande, Merkel en Rajoy zo de pers toe. http://t.co/wwwsCxO3PW

Het bezoek is live te volgen via NPO.

Minister Steinmeier dankt voor steunbetuigingen uit Nederland

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier spreekt zijn dank uit voor steunbetuigingen uit Nederland. Dat meldt RTL-correspondent Jeroen Akkermans:

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Minister Steinmeier dankt voor steunbetuigingen uit NL: niemand weet beter dan de Nederlanders wat er op je afkomt na een vliegtuigramp.

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Steinmeier: ook in deze dagen denken wij terug aan #MH17. 'De gedachten zijn in onze herinnering gebrand.'

Videoboodschap van Lufthansadirecteur Carsten Spohr

Lufthansa heeft een video vrijgegeven met een boodschap van topman Carsten Spohr. Hij uit diepe rouw:

"Terwijl ik de plaats van het ongeluk bezocht, werd ik met een schok doordrongen van een feit dat wij allemaal weten: veiligheid is geen vanzelfsprekendheid. Dat is iets waar wij hard voor werken , iedere dag en iedere nacht. Ik en de 120.000 mensen die wereldwijd bij Lufthansa werken, beloven dat dit ook in de toekomst onze hoogste prioriteit is."


Spohr bezocht vandaag de plaats van het ongeluk. Morgen reist hij naar Düsseldorf en Barcelona om nabestaanden van de slachtoffers te spreken.

De eerste rouwauto gearriveerd

De eerste rouwauto is gearriveerd, aldus NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De kans dat vandaag lichamen geborgen worden is klein, zeiden autoriteiten. Maar bij het helikopterveldje arriveert nu net een rouwauto.

Foto's van de voicerecorder van vlucht 4U9525

De Franse onderzoeksraad heeft foto's vrijgegeven van de voicerecorder van vlucht 4U9525:

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Zo ziet de gevonden, en beschadigde, voicerecorder eruit van de gecrashte vlucht #4U9525 http://t.co/sM2ATAH9ss

Bekijk hier meer foto's.

Persconferentie Germanwings: slachtoffers onder anderen 72 Duitsers, 35 Spanjaarden en één Nederlander

Tijdens de persconferentie zei Germanwingsdirecteur Thomas Winkelmann dat zich onder de slachtoffers 72 Duitsers, 35 Spanjaarden, twee Australiërs, twee Amerikanen, twee Argentijnen, twee Iraniërs, twee Venezolanen, één Brit, één Colombiaan, één Japanner, één Mexicaan, één Deen, één Belg, één Israëliër en één Nederlander bevinden.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News #Germanwings CEO gives details of nationalities of some of the victims from flight #4U9525 http://t.co/cIlefhCniE http://t.co/NtL6phxFq7

Spaanse autoriteiten maakten intussen bekend dat er volgens hun informatie 49 Spaanse slachtoffers zijn.

Twitter avatar alextieleman Alex Tieleman Spaanse autoriteiten: In ieder geval 49 inzittenden van rampvlucht Germanwings waren Spanjaarden

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven 49 Spaanse slachtoffers bij vliegramp.

Britse autoriteiten spraken eerder van drie Britse slachtoffers. Ook meldden Kazachse autoriteiten dat er drie landgenoten aan boord zaten. Nog niet van alle slachtoffers is de nationaliteit vastgesteld, aldus Winkelmann. Sommigen zouden mogelijk dubbele nationaliteit bezitten.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Verschil tussen aantal omgekomen Spanjaarden zit hem in dubbele nationaliteit. Op grond waarvan word je bij welk land geteld?

Persconferentie Germanwings: hulp nabestaanden hoogste prioriteit

Hulp aan nabestaanden hoogste prioriteit, zegt directeur Germanwings Thomas Winkelmann in een persconferentie. In Barcelona, Frankfurt en München worden nabestaanden opgevangen. Er zijn tot nu toe 123 nabestaanden zijn ingelicht, met 27 wordt nog contact gezocht. Morgen zijn er twee vluchten naar het rampgebied voor nabestaanden, één vanuit Düsseldorf en één vanuit Barcelona. Er komt ook een vlucht voor nabestaanden van de crew.

Livestream persconferentie Germanwings

De persconferentie van Germanwings is via de Duitse zender ARD te volgen of via de NPO.

Nederlandse expert mogelijk voor onderzoek naar crash

Een Nederlandse deskundige krijgt mogelijk toegang tot informatie over het vliegtuigongeluk. Dat is omdat er een Nederlands slachtoffer is gevallen bij de crash. Het gebeurt vaker dat op deze manier landen worden uitgenodigd deel te nemen aan een onderzoek. Dat wordt in principe geleidt door het land waar een vliegtuig neerstort, in samenwerking met het land waar de betreffende luchtvaartmaatschappij is geregistreerd.

'Geen opzet in het spel'

Er is geen bewijs dat het vliegtuig opzettelijk is gecrasht. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere gezegd. Verder zei hij dat alle andere mogelijke oorzaken nog worden onderzocht.

Luchtruim boven rampgebied gesloten

De Franse gendarmerie heeft het gebied van de vliegramp afgebakend en het luchtruim erboven gesloten.

Twitter avatar Gendarmerie GendarmerieNationale #Germanwings La zone du #CrashA320 du vol #4U9525 est bouclée. Le survol aérien y est interdit par arrêté préfectoral http://t.co/3qJC8G2tmR

Germanwings annuleert één vlucht

Germanwings heeft in een statement verklaard dat het vandaag één vlucht heeft geannuleerd omdat het personeel vanwege emotionele redenen niet in staat is om te werken. Het betreft een vlucht van Keulen naar Londen.

'Niets zal meer hetzelfde zijn op school'

De schooldirecteur van de Duitse middelbare school waarvan zestien leerlingen en twee leraren aan boord van het verongelukte toestel zaten heeft zojuist een persconferentie gegeven:

"Niets zal meer hetzelfde zijn op onze school. Ik had gehoopt dat ze het vliegtuig hadden gemist maar dat was niet zo. Het is een tragedie die je sprakeloos maakt en we zullen ermee om moeten gaan. Mij werd gisteren gevraagd hoeveel leerlingen er op school zitten en ik zei zonder nadenken 1.283. Achteraf moest ik zeggen dat het er sinds gisteren zestien minder zijn, en dat vind ik vreselijk."

De studenten waren in Spanje voor een uitwisseling van een week.

Samenvatting van het afgelopen uur:

 • Van de passagierslijst is bekend geworden dat er drie Britten, één Deen en één Turk aan boord waren.
 • Spanje heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.
 • De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk is gearriveerd in Seyne om familie van de 20-jarige Nederlandse vrouw die aan boord was bij te staan.
 • Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt meer dan 200 beledigende tweets over Catalanen.
 • Alle voorpagina's van binnen- en buitenlandse kranten over de ramp bekijk je hier.

Persconferentie Germanwings

Om 12.30 uur zal Germanwings een nieuwe persconferentie geven.

De minuut stilte in beeld

Foto Reuters/Wolfgang Rattay

Werknemers van Germanwings houden om 10.53, het tijdstip waarop het radiocontact met het neergestorte vliegtuig verloren ging, een minuut stilte buiten het hoofdkantoor van de Duitse luchtvaartmaatschappij bij het vliegveld Keulen Bonn. Foto Reuters/Wolfgang Rattay

 

Drie dagen van nationale rouw in Spanje

Spanje heeft drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Dat maakte de vice-premier Soraya Saenz de Santamaria bekend. Dat meldt het Franse persbureau AFP. In het Spaanse Congres wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers, en de vlaggen buiten gaan halfstok. De Spaanse premier Rajoy is samen met zijn politieke rivaal Arthur Mas, de president van de Catalaanse regering die voor afscheiding van Catalonië strijdt, afgereisd naar Frankrijk om de rampplek te bezoeken.

Foto EPA/Diego Crespo

De Catalaanse president Artur Mas (centraal) vlak voor vertrek met de Spaanse premier Rajoy naar Frankrijk. Foto EPA/Diego Crespo

 

Spanje onderzoekt beledigende tweets

In Spanje is een onderzoek ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken naar meer dan 200 beledigende tweets aan het adres van Catalanen naar aanleiding van het vliegtuigongeluk van gisteren. Een van de tweets luidt:

"Laten we er geen drama van maken, in het vliegtuig zaten Catalanen, geen mensen."

Onze correspondent Koen Greven in Spanje heeft er een aantal verzameld:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Binnenlandse Zaken in Spanje gaat tweets over vliegramp onderzoeken. http://t.co/B0dwJSmBqH”

Nederlandse ambassadeur gearriveerd in Seyne

Via onze correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nederlandse ambassadeur Ed Kronenburg in Seyne-les-Alpes voor eventuele bijstand familie Nederlands slachtoffer. http://t.co/m1OrDKDmEs

Mankracht en materieel

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op Twitter een infographic gepubliceerd over de mankracht en het materiaal dat het heeft ingezet bij de crash.

Twitter avatar gouvernementFR Gouvernement [#crashA320] Les moyens humains et matériels déployés pour faire face à la situation #Germanwings http://t.co/X6GTTCl3aj

Drie Britten omgekomen

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft tegen journalisten gezegd dat er drie Britten aan boord waren. Volgens de minister bestaat de mogelijkheid dat het aantal Britse passagiers nog stijgt.

Nieuwe vlucht Barcelona-Düsseldorf

Een nieuwe vlucht van Germanwings van Barcelona naar Düsseldorf is onderweg. Het vliegtuig vliegt met het vluchtnummer 4U9441 nu 9525 niet meer wordt gebruikt en vliegt via een andere route dan gisteren.

Twitter avatar flightradar24 Flightradar24 Germanwings #4U9525 with new flight number #4U9441 flying different path today to Dusseldorf http://t.co/JPNWQc7aDL http://t.co/UCRTp0iMNP

Foto EPA/Federico Gambarini

Het aankomstbord in Düsseldorf laat de oude en nieuwe vluchtnummers zien. Foto EPA/Federico Gambarini

 

Alles wat we tot nu toe weten...

lees je hier in ons overzicht.

Ook Deen en Turk onder passagiers

De autoriteiten van Denemarken en Turkije hebben bevestigd dat er één Deen en één Turk aan boord waren van het vliegtuig.

Voorpagina's kranten op een rijtje

Bekijk hier de voorpagina's van kranten uit binnen- en buitenland over de vliegramp.

Twitter avatar nrcnext nrc.next Lees in nrc·next: Hier liggen de wrakstukken http://t.co/w0WiqRunJ1 http://t.co/O5WY92iTsq

Vliegtuig UTair veilig geland

Volgens persbureau Reuters is de Boeing 737 die eerder aangaf een noodlanding te moeten maken op het Pulkovo vliegveld in Sint-Petersburg veilig geland.

Herdenking bij Duitse middelbare school

In de Duitse stad Halern verzamelen leerlingen van het Joseph-König-Gymnasium zich voor een herdenking van de zestien leerlingen en twee leraren van de school die in het vliegtuig van Germanwings zaten. Alle lessen zijn geannuleerd.

Foto Reuters/Ina Fassbender

Familieleden en klasgenoten van de omgekomen zestien leerlingen en twee leraren van het Joseph-König-Gymnasium verzamelen zich bij de school voor een herdenking. Ze worden bijgestaan door hulpverleners. Foto Reuters/Ina Fassbender

 

In ander vliegnieuws:

Een Boeing 737 heeft toestemming gevraagd voor een noodlanding op het Pulkovo vliegveld in Sint-Petersburg in Rusland. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij UTair bevestigd. Aan boord zouden 78 passagiers zijn. Volgens persbureau Reuters zou één van de motoren zijn uitgevallen. Meer details zijn nog niet bekend.

Samenvatting van het afgelopen uur:

 • Het vluchtnummer 9525 zal nooit meer gebruikt worden door Lufthansa of Germanwings uit respect voor de slachtoffers.
 • Het personeel van Lufthansa en Germanwings houdt om 10.53, het tijdstip waarop gisteren het radiocontact met het ramptoestel verloren ging, een minuut stilte
 • Met de informatie van nu lijkt het erop dat er 1 Nederlandse, 67 Duitsers, 45 Spanjaarden, 3 Kazachen, 2 Colombianen, 2 Argentijnen, 2 Australiërs, 2 Japanners, 1 Belg en 1 Israëliër aan boord waren.

Twee Argentijnen en twee Japanners aan boord

Een functionaris van de Argentijnse ambassade in Parijs heeft gezegd dat er twee Argentijnse doden te betreuren zijn bij de vliegramp. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bracht naar buiten dat er twee Japanners aan boord waren.

'Indringer of aanval onwaarschijnlijk'

De Franse minister van Transport Alain Vidalies heeft in een interview met de Franse radiozender Europe 1 gezegd dat hoewel nog geen enkele oorzaak van de ramp is uitgesloten, de hypothese van een aanval of een indringer "onwaarschijnlijk" is. Daarnaast zei hij dat de autoriteiten inmiddels zijn begonnen met het verkrijgen van informatie van de eerste zwarte doos.

Minuut stilte om 10.53 uur

Het personeel van Lufthansa en Germanwings zullen vandaag om 10.53, het moment waarop het radiocontact met vlucht 4U 9525 verloren ging, één minuut stilte houden. Ook aanwezige reizigers worden uitgenodigd deel te nemen aan het gebaar van respect en rouw.

Drie Kazachen aan boord

De Kazachse autoriteiten hebben volgens persbureau AFP gemeld dat er drie landgenoten aan boord zaten. De identiteit van een mogelijk vierde slachtoffer uit Kazachstan wordt nog onderzocht.

Topman Lufthansa bezoekt rampplek

Carsten Spohr, de topman van Lufthansa, bezocht vanochtend de rampplek in de Zuid-Franse Alpen. Dit is zijn reactie:

Twitter avatar lufthansa Lufthansa "Seeing the site of the accident was harrowing. We are in deep mourning. Our thoughts are with the relatives of the victims.“ 1/3

Twitter avatar lufthansa Lufthansa "Germanwings and Lufthansa will do everything in our power to help in an uncomplicated and timely manner.“ 2/3

Twitter avatar lufthansa Lufthansa "We will enable the relatives to grieve on site as soon as possible.“ - Carsten Spohr 3/3

Nooit meer 9525

Germanwings zal nooit meer het vluchtnummer 9525 gebruiken uit respect voor de slachtoffers van de vliegramp. Ook moederbedrijf Lufthansa zal het vluchtnummer niet meer hanteren. Dat meldt CNN.

Samenvatting van het afgelopen uur:

 • De bergingswerkzaamheden zijn hervat. De eerst helikopters zijn op weg naar het rampgebied. Het bergen van lichamen en het vinden van de tweede zwarte doos hebben prioriteit.
 • De eerste zwarte doos is gevonden en weliswaar beschadigd, maar wel bruikbaar. Het is de cockpit voice recorder.
 • Onder de slachtoffers zijn twee Australiërs, één Israëliër en waarschijnlijk een aantal Britten.

Ook Israëlisch slachtoffer

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël meldt dat een Israëliër die woonachtig was in Spanje aan boord van het ramptoestel zat. Dat meldt persbureau AP.

Eerste helikopters onderweg naar rampgebied

Onze correspondent Peter Vermaas in Seyne:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eerste helikopters konden afgelopen uur weer de lucht in. Maar "heel moeilijk" om in dal te komen, zeggen gendarmes. http://t.co/udtVJmMtby

Vlaggen halfstok bij Duitse en Spaanse ambassade

De Duitse ambassade in Den Haag hijst de vlaggen vandaag halfstok als teken van rouw. Dat heeft een woordvoerder laten weten aan persbureau ANP. Ook bij de Spaanse ambassade hangen de vlaggen halfstok. Gisteren gingen in Duitsland ook al vlaggen halfstok en het Duitse voetbalteam speelt vanavond, als het oefent tegen Australië met rouwbanden.

Twitter avatar TurkKick Capulcu TurkKick Townhall in #Düsseldorf #Germany shows flags at half-staff to honor the dead ppl during #GermanWingsCrash http://t.co/Cjclx9RANR

Twee Australische slachtoffers, mogelijk ook Britten aan boord

De Australische minister van Buitenlandse Zaken meldde vannacht dat er ook twee Australiërs aan boord zaten van het neergestorte toestel:

Twitter avatar JulieBishopMP Julie Bishop My thoughts and prayers are with families & friends of victims @Germanwings Flight 4U 9525 crash inc 2 Australians: http://t.co/rPumxkOPsU

Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een statement naar buiten gebracht waarin staat dat er waarschijnlijk een aantal Britten aan boord waren.

Twitter avatar foreignoffice Foreign Office (FCO) .@PHammondMP: Likely that some Brits were on board #Germanwings flight. Deepest condolences to those affected - http://t.co/Vh43QacgeV

Zwarte doos beschadigd maar bruikbaar

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve heeft tegenover Franse media gezegd dat de gevonden zwarte doos flink beschadigd is maar wel bruikbaar. Het gaat om de voice recorder, die gesprekken tussen de piloten en de luchtverkeersleiding en andere geluiden opneemt met behulp van vier microfoons in de cockpit.

Naar de andere zwarte doos, die de vluchtgegevens registreert, wordt nog gezocht.

De plaatselijke ochtendkrant

Onze correspondent Peter Vermaas is in Seyne:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De plaatselijke ochtendkrant. http://t.co/4pjBfhRItE

Merkel, Rajoy en Hollande naar rampplek

Vanmiddag rond 14.00 uur zullen Bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy de rampplek bezoeken. Spanje en Duitsland zijn de zwaarst getroffen landen. Gisteren waren de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Verkeer al in het gebied. Ze toonden zich geschokt door de ravage.

Bergingswerkzaamheden hervat

Ongeveer een half uur geleden zijn de bergingswerkzaamheden hervat. Gisteravond werden ze gestaakt vanwege de invallende duisternis en het verslechterde weer. Momenteel zijn er Franse politiemensen en brandweerlieden in het onherbergzame gebied bezig met het bergen van lichamen en het vinden van de tweede zwarte doos. De eerste werd gisteren gevonden.

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Een Airbus A320 met vluchtnummer 9525 van de Duitse low-costluchtvaartmaatschappij Germanwings, een dochterbedrijf van Lufthansa, is neergestort in het afgelegen bergachtige gebied in de buurt van Digne-les-Bains in Zuid-Frankrijk.
 • Het toestel was onderweg vanuit Barcelona naar Düsseldorf.
 • Het vliegtuig vertrok om 10.01 uur Nederlandse tijd vanuit de Spaanse stad en had iets over 11.30 uur aan moeten komen in Duitsland
 • Er waren 150 inzittenden, onder wie zes bemanningsleden
 • Onder de slachtoffers bevond zich ook een 20-jarige Nederlandse vrouw uit Deurne.
 • Het is nog onduidelijk of er meer Nederlandse slachtoffers zijn.
 • Het toestel dat vandaag neerstortte had gisteren al problemen, zo meldden verschillende Duitse media.
 • Vandaag weigerden verschillende bemanningsleden van Germanwings en Lufthansa - na de crash - op te stijgen.
 • Het bergen van de slachtoffers neemt vermoedelijk ongeveer een week in beslag. Het bergen van de brokstukken zal langer duren.
 • Het werk in en boven het rampgebied is voor vandaag gestaakt en zal morgen rond zonsopgang worden hervat.
 • Tien politieagenten bewaken de rampplek.

Ook vandaag een liveblog

De hele dag volg je hier het laatste nieuws omtrent de vliegtuigramp met het toestel van Germanwings. Lees hier wat we tot nu toe weten en hier het liveblog van gisteren.