Laatste inspectie voor fatale aanval

Foto Khalil Ashawi/Reuters
Foto Khalil Ashawi/Reuters

Syrische rebellen controleren het kanon dat ze gisteren hebben gebruikt bij een aanval op de provinciale hoofdstad Ibdil in het noordwesten van Syrië. Idbil, een grote stad met 165.000 inwoners, is in handen van de overheid. Het platteland en de dorpen rondom de stad in de gelijknamige provincie zijn al sinds 2012 in handen van de rebellen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij beschietingen van de buitenwijken van Ibdil ongeveer vijftien mensen omgekomen of gewond geraakt. De rebellen zouden nog niet tot in de stad zijn doorgedrongen volgens de organisatie.

De Syrische activist Muayad Zurayk liet persbureau AP via Skype weten dat er verschillende groeperingen waren betrokken bij de aanval die gisterochtend begon, waaronder de Syrische Al Qaeda-tak, Jabhat Al-Nusra en de ultraconservatieve groepen Ahrar al-Sham en Jund al-Aqsa. De rebellen hebben volgens Zurayk vijf controleposten rond de stad ingenomen en zijn opgerukt tot dicht bij de stadspoort.