In beeld

Krakers Spuistraat wijken niet voor waterkanonnen politie

Vanmorgen zijn politie en ME begonnen aan de ontruiming van de gekraakte tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam. De burgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie hebben daar vanochtend toe besloten, nadat 40 tot 80 krakers vannacht brandende barricaden hadden opgeworpen vlak bij het zogeheten ‘Slangenpand’. Het pand werd gisteravond rond 22.00 uur opnieuw gekraakt. Afgelopen weekend hadden krakers de panden, waar decennialang kunstenaars en krakers leefden, juist verlaten. Woningcorporatie De Key, die de panden in 2008 opkocht, wil namelijk koopwoningen en bedrijfsruimte in de gebouwen realiseren. Met die chique plannen zijn voormalige bewoners en veel andere Amsterdammers het niet eens. Het Slangenpand is al decennia een broedplaats voor kunstenaars en daarmee een begrip in de hoofdstad. Volgens een politiewoordvoerder lijkt het erop dat het pand gekraakt is door een andere groep dan die het pand afgelopen zondag al verliet.
Olivier Middendorp
Olivier Middendorp
Olivier Middendorp
Olivier Middendorp
Olivier Middendorp
ANP / Evert Elzinga
ANP / Evert Elzinga
ANP / Evert Elzinga