Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie ontruimt kraakpanden in hartje Amsterdam

De politie is begonnen aan de ontruiming van de gekraakte Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam. De burgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie hebben daar vanochtend toe besloten, nadat de krakers vannacht brandende barricaden hadden opgeworpen vlak bij het zogeheten ‘Slangenpand’.

Een waterkanon spuit richting het Slangenpand tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat in het centrum.
Een waterkanon spuit richting het Slangenpand tijdens de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat in het centrum. Foto ANP / Evert Elzinga

De politie heeft de gekraakte Tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam ontruimd. De burgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie besloten vanochtend daartoe, nadat de krakers vannacht brandende barricaden hadden opgeworpen vlak bij het zogeheten ‘Slangenpand’. Acht krakers werden gearresteerd

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Deurwaarder vordert aanwezigen #Tabakspanden te vertrekken. Als hier geen gehoor aan wordt gegeven zal politie tot ontruiming over gaan.

De politie heeft er naar eigen zeggen bewust voor gekozen om vannacht niet tot actie over te gaan. “De grootte van de groep en het slechte zicht in de nacht vormden daarvoor de belangrijkste argumenten”, is te lezen in de persverklaring. Uiteindelijk bleek het om een groep van veertig tot tachtig krakers te gaan. Toen de politie begon met de ontruiming zouden de krakers vuurwerk en verfbommen hebben gegooid. De politie zette daarop een waterkanon in.

Volgens een woordvoerder heeft de politie de indruk dat het pand gekraakt is door een nieuwe groep krakers - dus niet de bewoners die het pand afgelopen zondag verlieten. Oud-bewoner Peter Klashorst bevestigde dit op stadszender AT5. De mensen die tot vorige week op de Spuistraat woonden, hebben hun sleutels gewoon ingeleverd, zei hij. Klashorst benadrukte dat de huidige situatie niet was ontstaan, als de gemeente alle gerechtelijke uitspraken over de geplande ontzettingen had afgewacht, alvorens te besluiten alle bewoners weg te sturen.

NRC-redacteur Marije Willems is bij de ontruiming:

Twitter avatar marijewillems Marije Willems Ontruimingsactie begint. ME roept alle panden om en vraagt bewoners te vertrekken. #spuistraat http://t.co/25DRIsn7GH
Twitter avatar marijewillems Marije Willems Derde oproep door speaker. Vertrekken de bewoners niet, dan ‘wordt er geweld gebruikt en wordt u aangehouden’ http://t.co/1y8hRD3uAm
Twitter avatar marijewillems Marije Willems Nu ook verfblikken naar de pers. Wordt gevaarlijk. Nu harde knallen door vuurwerk http://t.co/AnieQNp5f7
Twitter avatar marijewillems Marije Willems Shovel ramt deuren uit het Slangenpand en schuift steeds een pand op #spuistraat http://t.co/XpCK2f2Z3L

Stadszender AT5 volgt de ontwikkelingen op de Spuistraat live:

Het pand werd gisteravond rond 22.00 uur opnieuw gekraakt. Afgelopen weekend hadden krakers de panden, waar decennialang kunstenaars en krakers leefden, nog verlaten. Woningcorporatie De Key, die de panden in 2008 opkocht, wil er namelijk koopwoningen en bedrijfsruimte in de gebouwen realiseren.

Twitter avatar WSchoonenberg Walther Schoonenberg Hier het door dCommissie voor Welstand en Monumenten goedgekeurde plan voor de #Tabakspanden. Behoud plus nieuwbouw. http://t.co/Q7SllUF6i6

Met die chique plannen zijn voormalige bewoners en veel andere Amsterdammers het niet eens. Het Slangenpand is al decennia een broedplaats voor kunstenaars en daarmee een begrip in de hoofdstad.

Foto ANP/Remko de Waal

Het Slangenpand (links) tijdens daglicht. Foto ANP/Remko de Waal

‘Nieuwe groep krakers’

Politie, ME en brandweer waren vanochtend al in de omgeving van de Spuistraat aanwezig. Vannacht, nadat het pand was gekraakt, staken de bezetters vlak na middernacht een berg afval in de brand. Ook werd er een verfbom gegooid en werden er leuzen geroepen.

Twitter avatar FrankEisma Frank Eisma Krakers trekken in Slangenpand Spuistraat. Eerste brandje gesticht en verfbommen gegooid http://t.co/dt423I7lXi http://t.co/CaRAOce9QY

Uit het gekraakte pand klonk vanochtend luide muziek. Het Parool schreef vanochtend dat de krakers vannacht agenten hadden bekogeld met verfbommen.

Twitter avatar AT5 AT5 LIVESTREAM: Slangenpand vannacht opnieuw bezet, krakers wierpen barricades op in de Spuistraat http://t.co/l4hHDHhDKK http://t.co/QCyz6I4Uaq

Bekijk ook onze fotoserie over de ontruiming:

Lees ook in NRC Handelsblad: Het moet chiquer in de Spuistraat (€).