Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kraft Foods opgekocht door eigenaren Heinz

Een van de merken van Kraft Foods
Een van de merken van Kraft Foods Foto Kraft Foods

De eigenaren van Heinz nemen het Amerikaanse Kraft Foods over en laten beide Amerikaanse voedselbedrijven fuseren. Dat maakte Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, en de Braziliaanse durfkapitalist 3G zojuist bekend.

Heinz en Kraft hebben samen een jaaromzet van 28 miljard dollar, omgerekend 25,5 miljard euro. Ter vergelijking: het Brits-Nederlandse Unilever, dat naast voedsel ook persoonlijke-verzorgingsproducten verkoopt, had in 2014 een omzet van 48,8 miljard euro.

Merken

Heinz maakt naast de welbekende ketchup nog veel meer voedingsproducten. In Nederland is het concern eigenaar van Knorr-concurrent Honig, papmerk Brinta, het broodbeleg van De Ruijter en Venz en de limonades van Roosvicee. Bij Heinz werken wereldwijd 24.500 mensen.

Kraft Foods is sinds de afsplitsing in 2012 van de snack- en koekjesdivisie (nu opererend onder de naam Mondelez) vooral in de Verenigde Staten actief. Het concern heeft 22.100 personeelsleden. In de Nederlandse supermarktschappen zijn wel de spreads van Philadelphia van Kraft te vinden.

Dividend

De aandeelhouders van Kraft krijgen van Berkshire en 3G een aandeel in het nieuwe voedselconcern, dat de naam The Kraft Heinz Company zal dragen, en een speciaal dividend van 16,50 dollar per aandeel (15 euro).

Als de transactie is afgerond, wat naar verwachting halverwege dit jaar zal plaatsvinden, houden Berkshire en 3G 51 procent van de aandelen in The Kraft Heinz Company, en de voormalige Kraft-aandeelhouders 49 procent. Het concern blijft daarmee beursgenoteerd. De aandeelhouders van Kraft moeten nog wel toestemming geven voor de deal, net als de toezichthouders.

Berkshire en 3G verwachten uiteindelijk ongeveer anderhalf miljard dollar aan kosten te kunnen besparen door de fusie. De twee investeringsmaatschappijen hebben toegezegd om samen 10 miljard euro te investeren in het bedrijf.

Lees bij NRC Q: Buffett is multimiljardair, met dank aan Nederland.