Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Groenere stad helpt tegen hittestress

Hittestress is op dit moment de belangrijkste bedreiging van klimaatverandering voor Nederland. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in gisteren verschenen onderzoek.

Hitte kan de komende tien jaar vooral onder bejaarden overlast, ziekte en sterfte veroorzaken. Het is zaak ouderen tijdens hittegolven in de gaten te houden en hen veel te laten drinken. ’s Zomers kan de temperatuur in steden en dorpen oplopen tot wel acht graden meer dan op het platteland. Waterpartijen maken steden niet koeler, stilstaand water verhoogt ’s nachts zelfs de temperatuur, zo blijkt uit enkele van de vele onderzoeken die de afgelopen zeven jaar zijn verricht door universiteiten en kennisinstituten. Nuttiger is de aanleg van veel groen.

Op langere termijn schuilen de gevaren van klimaatverandering voor Nederland vooral in lokale overstromingen en verstoringen van vitale infrastructuur zoals netwerken voor elektriciteit en ict, autowegen en spoorwegen. Het kabinet komt volgend jaar met een ‘nationale adaptatiestrategie’. Nederland krijgt de komende eeuw mildere winters met meer neerslag, en warmere zomers met soms periodes van droogte en ook hevige, extreme buien.