Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kijken: opeens gaat de aardebodem open en is je bus weg

Op gênante momenten hoor je het mensen soms verzuchten, dat ze wel door de grond kunnen zakken van schaamte. Maar als het ook daadwerkelijk gebeurt, dan sta je toch even te kijken. In Brazilië werd onlangs een volledige autobus door de aarde opgeslokt, wat spectaculaire beelden opleverde.

Het gebeuren werd gefilmd door een omstander en gisteren uitgezonden door de Braziliaanse televisiezender Globo. Op het moment dat de bus door de weg zakt en even later in de naastgelegen rivier weer opduikt, is het voertuig overigens al leeg. De chauffeur had iedereen net op tijd weten te evacueren.

Zinkgaten, ook wel sinkholes

Even daarvoor was de bestuurder met zijn achterwielen komen vast te zitten in de drassige natte weg, een snelweg door de Amazone in het noorden van Brazilië. In dat gebied komen dergelijke zinkgaten overigens wel vaker voor, getuige het onderstaande filmpje, dat begin vorig jaar met beveiligingscamera’s werd gemaakt:

Zinkgaten, ook wel sinkholes, ontstaan doordat onder het aardoppervlak een holte ontstaat. Dat kan gebeuren doordat de aarde of steen wegspoelt – zoals in de video van de bus – maar ook doordat de er betrekkelijk veel zout in de aarde zit. Als die zoutlaag ineens in aanraking komt met water en oplost, blijft een gat achter.

Een gat van honderd meter breed

Dat was bijvoorbeeld het geval in de Amerikaanse staat Lousiana, waar een aantal jaar geleden in twee maanden tijd een zinkgat van ruim honderd meter in doorsnede ontstond. The New York Times maakte destijds een item over het zinkgat, dat bomen van tientallen meters hoog opslokte.