Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Jeremy Clarkson weg bij BBC, contract wordt niet verlengd

Jeremy Clarkson tijdens een voetbalwedstrijd van Chelsea.
Jeremy Clarkson tijdens een voetbalwedstrijd van Chelsea. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Jeremy Clarkson, de presentator van Top Gear, wordt ontslagen. Zijn contract bij de BBC wordt niet verlengd. Dat meldt de omroep na een intern onderzoek van de Britse publieke omroep naar een incident met een producer van het autoprogramma.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Breaking: BBC DG Tony Hall: “It is with great regret that I’ve told Jeremy Clarkson the BBC will not be renewing his contract.

Het besluit betekent dat dit seizoen van Top Gear het laatste is waarin de uitgesproken en omstreden Clarkson te zien is. De BBC heeft hem op 10 maart geschorst, nadat hij zelf melding had gemaakt van de aanvaring.

Na de schorsing begonnen fans van Clarkson een petitie met een oproep (#BringBackClarkson) aan de BBC om hem niet te ontslaan. Die is door een miljoen mensen ondertekend. Een petitie die precies het tegenovergestelde ambieerde, werd nog geen tienduizend keer ondertekend.

Twitter avatar JeremyClarkson Jeremy Clarkson Many many thanks to all of the people who have called for my reinstatement. I’m very touched. We shall all learn next week what will happen.

Eeny, meeny

Clarkson was al vaker in de problemen gekomen. Vooral zijn racistische en discriminerende uitspraken gingen voor de BBC te ver. Zo noemde hij Mexicanen in 2011 lui en dom. Ook gebruikte hij het woord ‘slope’ (min of meer spleetoog), vergeleek hij Japanse auto’s met misvormde mensen en Mexicaans eten met braaksel. Toen hij zei dat stakers neergeschoten zouden moeten worden, ontving de BBC meer dan 31.000 klachten.

Ook zou hij het woord ‘nigger’ hebben gebruikt om een vergelijking tussen twee auto’s te maken. De beelden werden niet uitgezonden, maar doken op op de website van de Daily Mail. Daaruit blijkt dat hij een oud kinderversje opzegt („Eeny, meeny, miny, moe/ Catch a nigger by the toe”), maar juist het omstreden zinsdeel inslikt.

350 miljoen kijkers

Ontslag van Clarkson was voor de BBC niet eenvoudig, schreef onze correspondent Titia Ketelaar eerder in NRC Handelsblad(€):

“Hij is eigenaar van het productiebedrijf dat Top Gear maakt en een publiekstrekker. Wereldwijd trekt Top Gear meer dan 350 miljoen kijkers in 214 verschillende landen, er is een Top Gear-tijdschrift en een festival in Australië dat 45.000 bezoekers trok. Dat levert Clarkson een jaarinkomen op van 14 miljoen pond (17,8 miljoen euro).

“De exportafdeling BBC Worldwide verdiende vorig jaar 157,4 miljoen pond (200 miljoen euro) aan de buitenlandse verkoop van programma’s als Top Gear, Dr Who en Sherlock Holmes. Daarvan gaat het merendeel naar de BBC, waardoor het Britse kijk- en luistergeld zo laag mogelijk blijft.”