Opinie

We drinken bijna nooit meer op kantoor. Onbegrijpelijk

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Om de een of andere reden, en niemand weet meer precies waarom, is alcohol in de taboesfeer beland in de kantoorjungle. Het is verboden, nergens mag het. Ja, op de vrijmibo. Aan het einde van de week als iedereen doodmoe is en je binnen no time katjelam bent en uiteindelijk weer zoenend met de verkeerde collega tussen de rododendrons terechtkomt. Maar gewoon even een tequilaatje voorafgaand aan een lastige vergadering? Een glaasje champagne rond een uurtje of elf? Een wijntje bij de lunch of een safari-jus bij het kopieerapparaat? Dat mag dus niet. Ik vind dat onbegrijpelijk.

Ik kan in ieder geval geen enkele goede reden bedenken waarom mensen zijn gestopt met structureel drinken op kantoor, behalve dan misschien het SGP-achtige idee dat het kantoorlichaam sober, nuchter en waardenvrij zou moeten functioneren. Terwijl het tegendeel waar is. Ja, op de weg, in operatiezalen en op de redactie van De Correspondent: daar is het misschien belangrijk dat lichamen sober, nuchter en waardenvrij functioneren. Maar op kantoor? Juist daar moeten horizonten worden verruimd, moet de geest uit de doos, moet buiten de lijntjes worden gekleurd om stappen te kunnen maken. Dacht je dat Willem Barentsz zonder jajem zover gekomen was in die ijszee? Of dat Michiel de Ruyter broodnuchter de chocoladevlok had uitgevonden? Ik durf te beweren dat de welvaart van ons land is gebouwd op de grondvesten van de alcohol. Toch?

Niet zo lang geleden dronken we nog gewoon op kantoor. Hop, even een whisky vlak voor je functioneringsgesprek – die kwam uit zo’n wereldbol vlak naast de humidor en dan na de vergadering afpilsen. Ik zeg niet alles vroeger beter was, maar toen iedereen nog gewoon dronk op kantoor zeiden we nog excellentie tegen ministers, droegen de mannen nog pakken, hadden de kranten nog hoge oplages en de reclamebureaus nog werk. Ik zeg niet dat er een verband is, maar het is toch opvallend. Kijk ook eens naar de Belgen, de Spanjaarden en de Fransen. Die drinken ook gewoon de hele dag door en daar is het altijd hartstikke mooi weer.

Daarom zou ik zeggen: we brengen alcohol terug op kantoor. Rock-’n-roll mensen, we beginnen bij de boekhouding. We vervangen de waterflessen voor champagnekoelers, flikkeren die kartonnen bekertjes uit het raam en drinken uit stoere whiskyglazen. We hangen de drankkaart naast de koffieautomaat en we gaan shaken, stirren en knallen met die kurken.

Ik zeg niet dat iedereen toetertje-zat door de gangen moet, maar gewoon, zoals in het verkeer: met een Bob erbij die kan beoordelen of mensen nog naar huis kunnen of op kantoor moeten blijven slapen. Met een Bob die de notulen bijhoudt tijdens vergaderingen en de ideeën kan beoordelen. Een Bob die de autosleutels inneemt als dat nodig is, die de toner kan vervangen, voor de pakjes kan tekenen en de aandeelhouders kan ontvangen. Dan kan de rest gewoon lekker drinken.

Ik zeg ook niet dat alles er beter van wordt op kantoor, van alcohol, maar het lijkt in ieder geval zo. Alleen daarom al een reuze goed idee dat het proberen waard is, lijkt mij.