Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Invloedrijke Oekraïense gouverneur weggestuurd na conflict met Kiev

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de invloedrijke magnaat Igor Kolomosjki weggestuurd. De gouverneur van de stad Dnjepropetrovsk zou hier zelf om hebben gevraagd.

Porosjenko en Kolomosjki in een poging nader tot elkaar te komen.
Porosjenko en Kolomosjki in een poging nader tot elkaar te komen. Foto AP / Mikhail Palinchak / Presidential Press Service

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de invloedrijke magnaat Igor Kolomosjki ontslagen. De gouverneur van de stad Dnjepropetrovsk zou hier zelf om hebben gevraagd. Het presidentieel decreet volgt op een hoogopgelopen conflict over een economische hervorming die de macht van Kolomosjki als minderheidsaandeelhouder in onder meer Oekrtransnafta, de beheerder van de oliepijpleidingen in Oekraïne, zou inperken.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Pres. Porosjenko ontslaat gouverneur/bankier Kolomojski. Gaat Kolomojski terug naar Zwitserland of zoekt ie revanche? http://t.co/R2JTt377z7
Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Kolomojski dreigt met eigen bataljons Oekrtransgaz te bezetten. “Verneuk me niet” en ander grof taalgebruik. http://t.co/X0wvGOG1fv

Een privélegertje van Kolomojski bezette donderdag een kantoor van Oekrtransnafta in Kiev, nadat het parlement wetgeving had aangenomen die de invloed van minderheidsaandeelhouders beperkt. Voorheen konden zij ondanks hun minderheidsbelang besluiten dwarsbomen, waardoor zij de koers van een bedrijf konden beïnvloeden.

Eigen bataljons

Nu is een meerderheid van 50 procent plus 1 nodig om bijvoorbeeld te bepalen wie een bedrijf leidt. Het is een van ingrijpende hervormingen die de regering doorvoert om de komende vier jaar bij het Internationaal Monetair Fonds in aanmerking te komen voor een lening van 17 miljard dollar.

Kolomojski bezit 42 procent van de aandelen van Oekrtransnafta, maar kon daarmee tot voor kort wel de dienst uitmaken bij het bedrijf, schreef NRC-redacteur Renée Postma gisteren in NRC (€):

Bijvoorbeeld door voor een koopje olie uit Azerbajdzjan naar zijn raffinaderij te leiden, ten nadele van de concurrent Lukoil. Ook kon hij zijn eigen man op de stoel van de directeur zetten en laten besluiten dat er geen dividend zou worden uitgekeerd aan de staat.

Kolomojski is als een de rijkste oligarchen van Oekraïne niet alleen economisch invloedrijk; hij heeft ook veel politieke macht. Als gouverneur financierde hij een bataljon dat de strijd aanbond tegen (pro-)Russische eenheden, op het moment dat de Oekraïense troepen in rap tempo terrein verloren.

Bastion in pro-Russische opstand

Kolomojski staat volgens persbureau AP bekend als iemand die machtspolitiek niet schuwt om zijn zakelijke belangen te verdedigen. Tegelijk strijdt hij voor de territoriale integriteit van Oekraïne. Zijn vermogen wordt door het tijdschrift Forbes geschat op 1,3 miljard dollar. De vrijwilligersbataljons die hij financiert vallen officieel onder bevel van de regering in Kiev.

Porosjenko zei te hopen dat Dnjepropetrovsk een “bastion voor Oekraïne in het oosten” blijft. Vandaag staat in de stad een ‘volksbijeenkomst’ gepland tegen president Porosjenko.

Lees verder in NRC: Oligarch Kolomojski neemt het op tegen Kiev (€)