BV Nederland

Iedereen wil wel mee op handelsreis naar China

Foto ANP

Lang niet elke economische topsector in Nederland is geïnteresseerd in de VS. Ze hoeven ook niet allemaal zo nodig mee op een handelsmissie naar Afrika of Latijns-Amerika. Maar ze willen allemaal – van ‘energie’ tot ‘water’, de gezondheidssector en ook ‘high tech’ en de creatieve industrie – héél graag mee op handelsreizen naar China. Dat land staat op elk prioriteitenlijstje.

Als ze aan China denken, zien bedrijven vooral een gigantische consumentenmarkt voor zich: 1,3 miljard inwoners. Economisch gezien groeit het land nog steeds heel hard (met 5 tot 7 procent per jaar) en tegelijk heeft het flinke problemen die moeten worden opgelost: er is luchtvervuiling, de bevolking vergrijst. Daar móét je bij zijn als Nederlands bedrijf.

Import en uitvoer van en naar China

En dan het liefst samen met de minister-president. Dat helpt vooral in een land als China, denken ondernemers, omdat de overheid daar zich nog met zo’n beetje alles bemoeit. Werkgeversorganisatie VNO-NCW dringt er al heel lang bij premier Mark Rutte op aan dat hij gaat.

Alles voor de BV Nederland

Die wilde ook wel. Rutte doet graag zijn best voor de ‘BV Nederland’, zoals hij het zelf noemt. Hij zegt steeds maar dat ‘de koek’, de rijkdom in Nederland, groter moet worden. In China zou een deel van die koek te halen moeten zijn.

Dit zegt Rutte er zelf over:

Probleem was: als premier moet je uitgenodigd worden en dat duurde even. In China landt al de ene na de andere internationale handelsdelegatie. In 2013 was Rutte twee dagen in China, op doorreis naar Indonesië. Maar dat bezoek werd kort van tevoren gepland en VNO-NCW had toen geen tijd gehad voor matchmaking: Nederlandse bedrijven in contact brengen met de juiste onderneming of sectorvertegenwoordiger in China.

Daar was deze keer genoeg tijd voor. Tot vrijdag zijn topmensen van onder andere KLM, Unilever, Shell, Aegon, Akzo Nobel, ING en Philips in China, onder leiding van VNO-NCW-topman Hans de Boer, en ook meer dan zestig mkb’ers.

Ze hebben er zin in, op Twitter dan

Chinese etiquette: geef geen klok

Bij VNO-NCW kregen nieuwkomers uitleg over China door sinoloog Henk Schulte Nordholt, die zelf al jarenlang zaken doet in China. Hij vertelde hun bijvoorbeeld dat je niet moet denken dat de overheid alles beslist. “Het is een vrije markteconomie, er wordt wel tegen de overheid opgekeken. Dus dat Rutte meegaat, is een duwtje in de rug. Je moet ook zelf snel weer terugkomen.”

Andere adviezen: ga met je (toekomstige) zakenpartners uit eten, nodig hen uit om naar Nederland te komen, breng dure cadeautjes mee, zoals een Delfts Blauw bord of een mooie aansteker. Maar bijvoorbeeld geen klok, omdat Chinezen tijd associëren met de dood. “Het is belangrijk om te investeren in persoonlijke relaties”, zegt Schulte Nordholt. “Wetten en regels gelden in China minder sterk dan bij ons. Het gaat veel meer om de onderlinge verhoudingen.”

Het cadeautje dat Rutte misschien meeneemt, is Nederlandse deelname aan de Aziatische Infrastructuur- en Investeringsbank (AIIB): die is nog in oprichting en moet gaan concurreren met de Wereldbank en het IMF. Andere Europese landen doen al mee, Nederland heeft deelname nog in overweging.