Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechtszaak Holleeder begonnen, hij vraagt niet om vrijlating

Willem Holleeder is vanmorgen aangekomen bij de rechtbank in Amsterdam. Holleeder verschijnt voor het eerst in het openbaar voor de rechter voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006.

Willem Holleeder.
Willem Holleeder. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen.

Willem Holleeder zal woensdag niet om zijn vrijlating uit voorarrest vragen. Dat kondigde zijn advocaat Stijn Franken woensdag aan bij de rechtbank in Amsterdam. Ze besloten hiertoe nadat maandag belastende verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex Sandra, bij hen waren binnengekomen.

Holleeder verschijnt voor het eerst in het openbaar voor de rechter voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. De rechtbank in Amsterdam buigt zich onder meer over het verlengen van Holleeders voorarrest. De vraag is of daarbij ook de nieuwe verklaringen van de twee zussen en de ex van Holleeder aan het dossier zijn toegevoegd. Hun verhaal, dat naar buiten kwam via NRC en De Telegraaf, zal grote gevolgen hebben voor de strafzaak. Zij zijn namelijk getuigen uit zijn binnenwereld, dat is uniek.

NRC-journalist Jan Meeus twittert vanuit de rechtbank in Amsterdam

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Of Willem #Holleeder naast Houtman en Van der Bijl ook voor andere moorden wordt vervolgd is nog niet beslist

Hoe sterk zijn de verklaringen van de zusjes Holleeder?

De vraag hoe sterk de bewijzen tegen Willem Holleeder zijn, is moeilijker te beantwoorden. In het onderzoek naar de onderwereldmoorden maakt justitie gebruik van twee kroongetuigen: Peter la S. en Fred Ros. Deze twee mannen hebben belastende verklaringen afgelegd voor Willem Holleeder en een aantal andere verdachten. Dat geldt ook voor een Turkse getuige, ene Hidr K. Ook hij beschuldigt Holleeder. Volgens NRC-journalist Jan Meeus hebben al deze getuigen een ding gemeen:

“Ze stonden niet in direct contact met Holleeder. Alles wat zij weten is van horen zeggen. Op twee woorden na: “Osdorp eerst”. Dat hoorde kroongetuige Peter la S. uit de mond van Holleeder op een parkeerplaats enkele weken voordat er een liquidatie werd gepleegd in Amsterdam Osdorp.”

Dan zijn er nog de verklaringen van getuigen die niet meer leven: Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Zij gaven de politie informatie over de rol van Holleeder in de onderwereld en werden doodgeschoten. Holleeder wordt gezien als de opdrachtgever van de moorden op Houtman en Van der Bijl. Hun verhalen zijn belastend volgens Meeus, maar er is een nadeel:

“Ze kunnen geen vragen meer beantwoorden.”

Dat kunnen de zussen van Willem dus wel. Bovendien is hun verhaal is gebaseerd op hetgeen Willem zélf vertelde. Wat precies, weten we nog niet. Wat we wel weten is dat Astrid Holleeder een bijzondere band had met haar broer Willem. Hij nam haar in vertrouwen. En zij heeft daarvan gebruikgemaakt. Dat maakt de verklaringen van Astrid en Sonja een belangrijk puzzelstuk in deze complexe zaak.

NRC-journalist Jan Meeus twittert vanuit de rechtbank in Amsterdam:

Lees ook uit NRC Handelsblad: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’ (€) en uit nrc. next: ‘Belangrijk: de zussen vertellen wat ze van Holleeder hoorden’ (€).