Historische Duitse bommenwerper terug in Rotterdam

Foto Bart Maat/ANP

Duitse en Nederlandse genisten takelen op Heijplaat in de Rotterdamse haven een Heinkel He 111 uit de buik van een binnenschip. De bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is van hetzelfde type als de toestellen waarmee op 14 mei 1940 de Rotterdamse binnenstad werd verwoest. Daarbij kwamen 650 tot 900 mensen om. Het toestel is vanaf eind volgende maand de belangrijkste publiekstrekker van de tentoonstelling De Aanval, waarmee Museum Rotterdam de 75ste jaardag van het bombardement herdenkt.

Directeur Paul van de Laar van het museum roemt de Duitse betrokkenheid bij het transport vanuit het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow, geheel gefinancierd én begeleid door de Duitse Bundeswehr. „Wanneer je zoiets samen organiseert, betekent dit dat je ook gemakkelijker een streep onder het verleden kunt zetten.”

Ook Sebastian Bangert van de Bundeswehr is zich bewust van het historische karakter van de samenwerking. „Onder de Duitse bevolking is altijd veel aandacht geweest voor de vernietiging die bombardementen hebben aangericht in Duitse steden als Dresden en Keulen. De belangstelling voor de verwoesting van andere Europese steden komt pas de laatste jaren, en dat zal door een samenwerking als deze zeker verder toenemen.”

Volgens directeur Van de Laar van Museum Rotterdam heeft inmiddels ook het zustermuseum in Warschau belangstelling voor tentoonstelling van de historische Heinkel.

De tentoonstelling over de strijd om en het uiteindelijke bombardement op de stad duurt van 30 april tot 25 oktober en wordt gehouden in de Onderzeebootloods op Heijplaat, onderdeel van de voormalige RDM-werf.