Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Grote cyberconferentie in Den Haag - kosten: 15 miljoen euro

Foto ANP / Lex van Lieshout

Den Haag kan zich weer opmaken voor een grote internationale conferentie in de stad. De internationale conferentie over cyberveiligheid Global Conference on Cyberspace (GCCS), op 16 en 17 april in Den Haag, is volgens de organisatoren ‘van een andere orde’ dan de nucleaire top vorig jaar. Maar alsnog zijn er veel extra beveiligingsmaatregelen nodig. Dat bleek vanochtend bij een persbijeenkomst over de conferentie.

De organisatie verwacht zo’n 1.200 tot 1.500 deelnemers, onder wie ministers van over de hele wereld en vertegenwoordigers van grote internetbedrijven als Google. Die gaan in Den Haag praten over zaken als internetvrijheid, cyberveiligheid en economische groei door digitalisering. Er worden diverse veiligheidsmaatregelen genomen in Den Haag, waaronder enkele wegafsluitingen. Daarover zijn bewoners ingelicht.

Investeren in kwetsbare landen

Op de GCCS moeten ook harde afspraken gemaakt worden over het tegengaan van internetaanvallen en hacks door overheden. Er zal bijvoorbeeld gesproken worden over het investeren in cyberveiligheid in kwetsbare landen, om te zorgen dat daarvandaan minder internetcriminaliteit zal plaatsvinden. De conferentie heeft eerder plaatsgevonden in Londen, Boedapest en Seoel.

Het is de bedoeling dat de conferentie een showcase wordt voor Nederlandse bedrijven op het gebied van internetveiligheid. Innovatiecluster The Hague Security Delta wil de conferentie bovendien gebruiken om voor het einde van het jaar vijf buitenlandse cyberbedrijven zich in Nederland te laten vestigen, volgens adjunctdirecteur Joris den Bruinen.

Geen duidelijkheid over kosten

Opmerkelijk genoeg konden de organisatoren vanmorgen nog geen duidelijkheid geven over hoeveel de conferentie Nederland gaat kosten. “Dat is verspreid over de verschillende ministeries die deze conferentie organiseren,” aldus Wilma van Dijk, plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij is een van de organisatoren. Ook een woordvoerder van de gemeente Den Haag kon op dat moment nog geen inzicht geven in de kosten van de conferentie.

Woordvoerder Annelou van Egmond kwam daar in de vooravond op terug, en stelt dat de totale kosten voor de organisatie van het congres uitkomen op zo’n 15 miljoen euro. Dat is volgens haar binnen de bandbreedte die eerder werd gesteld door de ministerraad (10-15 miljoen).

Het bedrag gaat over de kosten die bijvoorbeeld voor de locatie, het vervoer van gasten, catering en sprekers worden betaald. De kosten voor de beveiliging zitten daar nog niet bij. “Over hoe hoog die precies zijn, kunnen wij vanuit het oogpunt van de veiligheid geen uitspraken doen,” aldus Van Egmond.