Geen gras in rottige hoekjes

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: de oplossing voor moeilijk maaibaar gras langs de snelweg.

Bedrijf: Greenstopper Oprichter: Sjoukje van Beek (26)

Je hebt hier nooit over nagedacht, en dat is ook logisch. Maar al die hectometerpaaltjes, lichtmasten en verkeersborden in de berm staan met hun pootje in het gras. Gras dat gemaaid moet worden. En nu gaan lange stukken bermgras met een automatische grasmaaier, maar langs die pootjes moet dat allemaal handmatig gebeuren.

Is dat een probleem?

Het kost meer tijd. En omdat grasmaaiers zo min mogelijk met de hand willen doen, is de neiging groot om tóch met een grote automatische maaier zo dicht mogelijk langs het paaltje te maaien, met het gevolg dat er voortdurend paaltjes sneuvelen. Kortom: dit moet handiger kunnen, en de Greenstopper is het antwoord.

Hoe werkt het?

Het is een kraag van gerecyclede kunststof, die je om palen legt, met een diameter van 90 centimeter. Zodra je die om de paal legt, kan daar direct onder geen gras meer groeien. En zonder gras, hoef je niet te maaien. Het gras dat vervolgens teruggroeit rondom de kraag kun je gewoon machinaal maaien, gezien het grote formaat van de kraag.

Hoe kom je op zo’n idee?

Zelf studeerde oprichter Sjoukje van Beek (26) ruimtelijke ordening en planologie, en haar vader is wegbeheerder. Samen kwamen ze anderhalf jaar geleden op dit idee. Het is sinds augustus op de markt.

Wat is het verdienmodel?

Van Beek verkoopt de Greenstopper voor 23,95 euro per stuk. Er zijn nu vijftien gemeentes en provincies die er al gebruik van maken. Dat is dan ook de doelgroep, maar wie graag een Greenstopper voor in de tuin wil kan ’m natuurlijk ook gewoon bestellen.