Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Foodwatch: ‘Miltvuurbesmetting rundvlees stilgehouden door NVWA’

In de herfst zijn honderden kilo’s rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met de infectieziekte miltvuur. Consumenten zijn daarover niet ingelicht door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch, die documenten heeft overhandigd aan RTL Nieuws.

Rundvlees
Rundvlees Foto: ANP / Lex van Lieshout

In de herfst zijn honderden kilo’s rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met de infectieziekte miltvuur. Consumenten zijn daarover niet ingelicht door de de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch, die documenten aan RTL Nieuws heeft overhandigd. De NVWA ontkent dat er informatie is stilgehouden en dat al het vlees dat mogelijk was besmet “tot en met de winkels is teruggehaald”.

‘Deel van aan consumenten verkocht vlees niet teruggeroepen’

Op 10 oktober maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt werd gehaald. Twee van de verwerkte karkassen waren afkomstig van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur werd vastgesteld. Het vlees werd teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten en dat werd niet teruggeroepen, stelt Foodwatch. Volgens de NVWA is dit laatste niet waar.

Foodwatch wilde via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) precies weten welk vlees besmet was en wat daarmee is gebeurd. De documenten die ze ontvingen heeft Foodwatch gedeeld met RTL Nieuws.

In oktober legde de NVWA al uit dat ze een risicobeoordeling had gemaakt. Het risico werd beoordeeld als zeer klein. “De Warenwet staat het, in gevallen van zeer klein risico, niet toe namen van bedrijven openbaar te maken. Als we het vermoeden hadden gehad dat de gezondheidssituatie in het geding was, hadden we direct actie ondernomen. En ook nu hebben we iedereen geïnformeerd en ook direct de partij vlees terug laten halen”, zei een NVWA-woordvoerder destijds.

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn. (ANP)