Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Filip Dewinter bezoekt Assad: ‘moedig en indrukwekkend man’

De Belgische delegatie in gesprek met een Syrisch parlementslid.
De Belgische delegatie in gesprek met een Syrisch parlementslid. Foto EPA / Youssef Badawi

De Belgische parlementariër Filip Dewinter heeft in Syrië gesproken met de internationaal uiterst omstreden Syrische president Bashar al-Assad. De bekende Vlaams-nationalist noemde Assad een “moedig en indrukwekkend man” en een bondgenoot in de strijd tegen moslimextremisme.

Twitter avatar FDW_VB Filip Dewinter #Syrië President Bashar Al Assad ontmoet in Damascus. Lang gesprek van één uur. Moedig en indrukwekkend man. http://t.co/xaqzffGx0k

Dewinter van de kleine oppositiepartij Vlaams Belang bezocht Assad woensdagochtend in de hoofdstad Damascus. Iedereen begint nu langzaam in te zien dat we Assad als bondgenoot moeten beschouwen, zei de Vlaming na afloop:

“Als we de oorlog tegen het salafistisch islamterrorisme willen winnen, zal samengewerkt moeten worden met het Syrische regime, of men dat nu wil of niet.”

Assad sprak over westerse boycot

Assad zou de westerse boycot tegen zijn regime hebben gehekeld. Hij wees op de gevolgen ervan voor de gewone Syriër. Ook waarschuwde hij voor de chaos waarin het land zonder hem zou vervallen. Daarover zei Dewinter:

“Kijk naar landen als Libië, Jemen en Egypte. De Arabische Lente heeft elders veel ellende opgeleverd.”

Verder zou de islamistische terreurgroep IS dan kunnen oprukken in landen als Libanon, Libië en elders aan de grenzen van Europa, aldus Dewinter. Hij benadrukte dat hij heel wat leiders van belangrijke conservatieve nationalistische partijen in Europa persoonlijk kent en “er wat druk” op kan uitoefenen.

Chemische wapens

Dewinter sprak ook met Assad over het gebruik van chemische wapens:

“Zij verzekeren dat alle chemische wapens intussen vernietigd zijn. Bovendien is het eerder onwaarschijnlijk dat het regime die wapens heeft ingezet op de plaatsen waarvan sprake was in de hoofdstad. Ik sluit niet uit dat het elders gebeurde, maar heb de indruk dat er tegen hem ook een propagandastrijd gevoerd wordt.”