Feyenoord neemt gok met Gio

Toen hij nog speler was vond hij zichzelf ,,niet iemand die op de voorgrond treedt”. Nu wordt Van Bronckhorst (40) volgend seizoen hoofdcoach bij Feyenoord. Ervaring heeft hij amper, wat in contrast staat met zijn zorgvuldig opgebouwde carrière als speler.

Volgens Feyenoord-directeur Van Geel is Giovanni van Bronckhorst communicatief vaardig, tactisch sterk en kan hij goed managen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Bescheiden, bedachtzaam, introvert. Nooit in het nieuws met relletjes of opvallende uitspraken. „Ik ben niet iemand die op de voorgrond treedt”, zei Giovanni van Bronckhorst in zijn tijd als speler.

Dat deed hij gisterochtend ook niet op een persmoment in de Kuip. Sterker, de aanstaande hoofdtrainer van Feyenoord ontbrak op de bijeenkomst die om hem draaide. „Van Bronckhorst geeft de komende tijd nog geen interviews, omdat hij zich volledig wil richten en de focus wil houden op het slot van het huidige seizoen”, luidde de mededeling.

Geen tekst en uitleg van de nieuwe coach, clubman en uithangbord van Feyenoord. Twee seizoenen tekent hij als hoofdcoach. Naast hem op de bank krijgt hij als assistent een andere oud-speler, Jean-Paul van Gastel.

Goede kandidaten buiten de club kon technisch directeur Martin van Geel niet vinden. Hij kwam snel uit bij de twee assistenten van de huidige trainer Fred Rutten, die na dit seizoen vertrekt. Van Geel moest kiezen tussen de twee. De kwaliteiten van de 106-voudig international uit Krimpen aan den IJssel gaven de doorslag.

Wat die kwaliteiten zijn? „Communicatief vaardig, breed gedragen in de organisatie, uitstraling, kan managen en is tactisch sterk”, somt Van Geel op. De beginnende coach krijgt er nog een ervaren assistent bij – wie is nog niet bekend.

De technisch directeur neemt een gok met de onervaren Van Bronckhorst. In de biografie uit 2013 over voormalig Feyenoord-coach Ronald Koeman zei hij nog dat een trainer bij Feyenoord „veel ervaring als hoofdcoach” moet hebben en dat de clubleiding niet geconfronteerd wil worden met „beginnersfouten”.

Dat risico loopt Feyenoord nu wel. Geconfronteerd met zijn uitspraak zei Van Geel gisteren dat hij „niet bang is voor beginnersfouten” bij Van Bronckhorst.

Drie musketiers van de eredivisie

Met zijn aanstelling is de traditionele topdrie volgend seizoen in handen van jonge oud-topvoetballers met een clubhart. Van Bronckhorst (40) sluit aan in het rijtje bij Ajax-coach Frank de Boer (44) en PSV-coach Phillip Cocu (44). De drie musketiers van de eredivisie.

De veertigers hebben veel overeenkomsten. Alle drie een verleden bij Barcelona, ze werkten bij de KNVB als assistent-trainer, links is hun sterkste been en ze speelden allen meer dan 100 interlands. Samen speelden ze er 319.

Je kunt ze de ‘Generatie 2000’ noemen, naar het spectaculaire voetbal op het EK dat jaar – wat voor Oranje eindigde na een traumatische penaltyreeks tegen Italië. Alle drie begonnen die bizarre halve finale in de basis.

De Boer heeft zich bij Ajax bewezen met vier landstitels op rij. Cocu koerst dit seizoen met PSV op de titel af, na een pruttelende start als hoofdtrainer vorig seizoen. Resteert Van Bronckhorst; wat kan hij bij zijn geliefde Feyenoord? Is hij er klaar voor, zonder ervaring als coach op het hoogste niveau?

Hij heeft een streepje voor bij het kritische legioen door zijn rood-witte hart. Als geboren Rotterdammer is Van Bronckhorst groot geworden met de club op Zuid. In 1981 kwam hij als zesjarig ventje binnen bij amateurvereniging LMO (Linker Maas Oever), onder de rook van de Kuip. Hij meldde zich na een jaar bij de grote buur voor een open dag voor talenten. Tot zijn verrassing kenden de jeugdtrainers bij Feyenoord hem al. „Ik werd zo aangenomen. Ik hoefde niet eens mee te doen. Ik wist niet wat ik hoorde”, vertelde hij in 1996.

De jeugdopleiding van Feyenoord liep in die tijd stroef. Van Bronckhorst brak als een van de weinigen door – hoewel het wel even duurde voor hij een vaste plek in het eerste veroverde. Een beetje jaloers keek hij in de midden jaren negentig naar zijn generatiegenoten bij de succesvolle rivaal Ajax, zoals Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Edgar Davids. „Zij maakten veel meer mee dan ik. Zij speelden in de Europa Cup en ik in het tweede van Feyenoord.”

Een vaste waarde bij Feyenoord

Een korte verhuurperiode aan RKC Waalwijk deed hem goed. Van Bronckhorst overtuigde, keerde terug en vanaf 1995 was hij een vaste waarde bij Feyenoord. Na een paar goede seizoenen vertrok hij in 1998 naar het buitenland. Achteraf net iets te vroeg, een jaar later won Feyenoord de landstitel. „Dat was pijnlijk”, zou hij later zeggen.

Zijn kickstart als trainer staat in contrast met zijn zorgvuldig opgebouwde carrière als speler. Na Feyenoord volgden Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona. Daar in Catalonië floreerde de linkervleugelverdediger onder coach Frank Rijkaard. Zekerheidje Gio werd er twee keer landskampioen en won de Champions League. In 2007 keerde hij terug bij Feyenoord – het werden grauwe laatste jaren bij de gevallen topclub waar de financiële problemen in die tijd groot waren. Eén KNVB-beker, dat was de magere oogst.

Tranen bij het afscheid

Dikke tranen bij zijn afscheid als speler in de Kuip op een miezerige zomerdag in 2010, na een oefenpotje tegen Real Mallorca. Een ereronde, samen met zijn zoons Jake en Joshua. ‘Giovanni wereldgozer’, staat op een groot spandoek. Hij wordt benoemd tot ‘Feyenoorder voor het leven’ door directeur Eric Gudde, die nu groen licht heeft gegeven voor zijn aanstelling als hoofdcoach.

„Als je een leiderstype voor je ziet, zou je niet gelijk mijn naam noemen”, zei Van Bronckhorst in 2007. Nu kiest hij voor de gewaagde stap als leider bij de broeierige volkslub. In een korte persverklaring zegt hij dat hij gerijpt is als assistent onder Ronald Koeman en Fred Rutten. Giovanni: „Dat ik uitgerekend bij de club waar ik ooit als F-pupil ben begonnen en na een lange carrière ben teruggekeerd nu hoofdtrainer word, vervult mij met trots.”

    • Steven Verseput