Bo&Caro

Er komt een nieuwe Gouden Eeuw aan - Happy Beursday, mensen

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De lancering van beursgeschiedenis.nl ter ere van de 413e verjaardag van de Amsterdamse beurs.

Wie: Euronext-CEO Maurice van Tilburg, Richard Blinckman – CEO van BE Semiconductor Industries (Besi), en Cherelt Kroeze – secretaris van Stichting Capital Amsterdam.

Iedereen is opvallend goed gehumeurd, op deze 413de verjaardag van de Amsterdamse beurs. Een goedgeluimde Richard Blinckman, bestuursvoorzitter van Besi – een machinebouwer voor de chipindustrie - opent de handelsdag om exact negen uur met een gongslag en een lach. Dan loopt hij de bestuurskamer vol genodigden in voor een praatje, nog altijd breed lachend.

Taart! Want de beurs is jarig #happybeursday

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Complimenten

Logisch, het regent complimenten. Dat het zo goed gaat met Blinckmans bedrijf, dat het dankzij hem wel drie keer zoveel omzet boekte (380 miljoen, vorig jaar) sinds de beursgang twintig jaar terug. Dat hij zijn ogen voornamelijk op de grond gericht houdt tijdens zijn speech zien de feestgangers door de vingers.

We kunnen dan ook niet allemaal beursbaas Maurice van Tilburg zijn. Die staat ontspannen voor de club heren in donkere pakken. Heet ze rustig welkom, maakt een grapje (“Hé, de mannen van de VEB zijn binnen, dus het feest kan beginnen.”). En geeft het woord aan Cherelt Kroeze, secretaris van de Stichting Amsterdam Capital die verantwoordelijk is voor de vandaag gelanceerde website beursgeschiedenis.nl.

En een geschiedenislesje

Kroeze verzorgt een lesje geschiedenis voor het heerschap. Vertelt over de Gouden Eeuw, en zijn vermoeden dat er weer één aan zit te komen. “Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar laatst zijn Bols en Grandvision naar de beurs gegaan. De zon gaat weer schijnen, let maar op.” Nog wat Tachtigjarige Oorlog – anekdotes, en een weetje over de aandelen van Ajax (“Die zijn nooit op papier uitgegeven, daar baalden de fans erg van”).

Goed. Het duurt misschien wat lang, maar hé, het is feest en straks komt de taart. Dus ook deze uiteenzetting zien de heren door de vingers.

Geldt ook voor Kroezes afsluiter die hij vol trots de zaal in slingert: “Happy beursday, mensen!”