Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Eis 3,5 jaar cel tegen verdachte fatale overval Deurne

De advocaten Gerard Spong en Valerie Lantain voorafgaand aan de zitting van de strafzaak tegen de verdachte van de overval op juwelier Goldies.
De advocaten Gerard Spong en Valerie Lantain voorafgaand aan de zitting van de strafzaak tegen de verdachte van de overval op juwelier Goldies. Foto ANP / Remko de Waal

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag tegen een 28-jarige man 3,5 jaar gevangenisstraf geëist voor zijn betrokkenheid bij de dodelijke overval op juwelier Goldies in Deurne vorig jaar. De twee daadwerkelijke overvallers (20 en 29 jaar) werden doodgeschoten door de vrouw van de juwelier, toen ze zag hoe haar man werd bedreigd.

De verdachte, Zakaria G., gaf vandaag tijdens de rechtszaak toe een tweede vluchtauto voor de later doodgeschoten overvallers, Adbel H. en Youssef F. te hebben geregeld. Eerder ontkende hij altijd betrokken te zijn bij de overval. Volgens het OM was was hij twee weken voor de overval in de juwelierszaak geweest om er poolshoogte te nemen. Ook zouden hij, H. en F. vlak voor de overval nieuwe telefoons hebben aangeschaft waarmee ze alleen met elkaar contact hadden.

G. werd vorig jaar opgepakt in Stuttgart. Hij was naar eigen zeggen naar Duitsland vertrokken omdat hij niet meer in het huis wilde verblijven waar hij en een van de overleden overvallers woonden. Uiteindelijk leverde Duitsland hem uit.

Lees ook terug in NRC Handelsblad: De nuance verdween in Deurne (€).