Eerste lichamen vliegramp Zuid-Frankrijk geborgen

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers van de vliegtuigramp in de Franse streek Digne.
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers van de vliegtuigramp in de Franse streek Digne. Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

Reddingswerkers hebben vanavond de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegramp met een toestel van Germanwings geborgen. Dat heeft de politie van de Zuid-Franse stad Digne-les-Bains zojuist aan de Duitse televisiezender n-tv laten weten. Om hoeveel lichamen het gaat, kon de gendarmerie nog niet zeggen.

Eerder op de avond maakte de politie van de stad nabij de rampplek al tegenover Franse media bekend dat het bergen van de lichamen was begonnen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van helikopters, mede omdat de plek waar het vliegtuig gisteren neerstortte erg onherbergzaam is en daardoor moeilijk te bereiken.

Geen explosie in vliegtuig

Over de toedracht van het vliegongeluk – waarbij alle 150 inzittenden om het leven kwamen – blijft vooralsnog veel onduidelijk. Wel liet de Franse luchtvaartautoriteit BEA weten dat er geen explosie is geweest in het passagierstoestel. “Het vliegtuig is tot het einde blijven vliegen”, aldus directeur Rémi Jouty.

De onderzoekers hopen dat de zwarte dozen van het vliegtuig meer duidelijkheid bieden over wat gisterochtend er precies is gebeurd met het toestel van Germanwings. Gisteren werd de eerste zwarte doos met de geluidsopnamen uit de cockpit al gevonden. De analyse van dat bestand kan volgens Jouty echter nog wel een paar dagen duren.

Tweede zwarte doos ontbreekt nog

Van de tweede doos met de vluchtgegevens is tot dusver alleen nog maar het omhulsel gevonden, zo maakte de Franse president François Hollande vanmiddag bekend. Morgen vliegen de nabestaanden van de slachtoffers naar Zuid-Frankrijk. Eén toestel van de maatschappij vertrekt vanuit Düsseldorf en een ander vanuit Barcelona.

Net als gisteren hielden we ook vandaag een liveblog bij over de vliegramp, onder meer over de reddingswerkzaamheden en de toespraak van Merkel, Hollande en Rajoy. Lees dat hier terug.