Een hoog inkomen vind ik belangrijk

Projectleider Marcel Mataheru (27) is gedetacheerd bij chemiebedrijf Almatis. Hij woont in een koophuis in Rijkswijk en houdt van stijldansen en wandklimmen. „Ik geef graag geld uit aan het goede leven.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Mijn salaris zit iets boven het gemiddelde als ik het vergelijk met dat van leeftijd- en studiegenoten. Een hoog inkomen vind ik belangrijk, want ik ben ergens goed in en daar mag best wat tegenover staan. Daarom sta ik tijdens onderhandelingen altijd op mijn strepen. Andere bedrijven hebben me bijvoorbeeld ook benaderd toen Almatis mij, voor later dit jaar, een contract aanbood. Maar zolang ze minder bieden dan wat ik straks bij Almatis krijg hoeven ze hun tijd niet te verdoen.

Sinds november 2014 ben ik als project engineer gedetacheerd, maar na een jaar mag ik in vaste dienst. Voor dat contract hoefde ik niet veel te onderhandelen, want ze kwamen gelijk met een goed bod. Ik verdien straks wat ik nu ook krijg, maar dan met een dertiende maand, een prestatiebonus en 45 vakantiedagen in totaal. Puur alleen met die secundaire arbeidsvoorwaarden verdien ik dan zo’n paar honderd euro meer per maand.

Almatis maakt aluminaproducten, waaronder een cement dat onder meer wordt gebruikt voor de binnenbekleding van smeltovens. Bij projecten die ik leid moeten soms aanpassingen worden gemaakt aan de fabriek en mijn kennis van techniek is hierbij erg belangrijk. Op den duur zou ik ook wel grotere opdrachten willen doen, zoals het laboratorium van een bedrijf als Danone ontwikkelen.”

UIT

‘Ik geef graag geld uit aan het goede leven. Zo ga ik vaak uit eten met mijn vriendin, dat doen we al snel zo’n één à twee keer per week. Meestal gaan we naar Den Haag en kiezen we voor een sushirestaurant of de Franse keuken. Maar ook van echt Hollands eten kunnen we genieten. Per keer ben je dan per persoon al snel 30 tot 40 euro kwijt.

Ik ben nu een jaar samen met mijn vriendin, we wonen nog niet samen. In het weekend doen we aan stijldansen. We waren in Cuba op vakantie en daar wordt veel live muziek op straat gespeeld. Toen zagen we een keer een ouder koppel dansen, dat was super om naar te kijken. We wilden dat zelf ook wel kunnen, zonder dat het er stuntelig uitziet. Inmiddels zitten we nu zo’n drie maanden op les en vinden de chachacha het leukst. Daarbij staan we het minst op elkaars tenen.

Naast het dansen doe ik ook aan wandklimmen. Het sprak me erg aan omdat het niet alleen sportief is, maar je er ook adrenaline van krijgt. Ik probeer zo’n twee keer per week te gaan. Het kost 10 euro per keer dus dat is per maand wel iets duurder dan de sportschool, waar ik ook nog lid ben. Daarnaast ben je aan de kleding, gordels en een harnas zo’n 400 euro kwijt, maar dat materiaal gaat vaak wel een tijdje mee. Nu klim ik alleen indoor, maar op den duur zou het leuk zijn om naar buiten te gaan.”