Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

#DvdW: de doorbraak van Paul Biegel

Dagelijks kijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Vandaag zou Paul Biegel negentig geworden zijn, als hij niet al in 2006 was overleden. De koning van de kinderboekenschrijvers publiceerde meer dan vijftig titels; maar wat was zijn doorbraakboek, dat een halve eeuw geleden verscheen?

In Het sleutelkruid van Paul Biegel (1925-2006) verkeert de duizendjarige koning Mansolein op het randje van de dood. biegel-sleutelkruidZijn hart klopt nauwelijks meer en kan alleen nog ‘opgewonden’ worden door het sleutelkruid, dat ver weg over de bergen in een uithoek van zijn rijk groeit. Een wonderdokter besluit de gevaarlijke reis te maken, maar realiseert zich dat de koning een medicijn nodig heeft om in leven te blijven tot hij weer terug is. Daarom stuurt hij alle dieren die hij onderweg tegenkomt naar de koperen burcht om de koning een verhaal te vertellen; de emoties die daarbij loskomen zullen zijn hart aan het kloppen houden. Het resultaat is een estafette die werkt als een literaire pacemaker. Een fantastische illustratie van de zegeningen van ‘bibliotherapie’, zoals die gepredikt wordt door de School of Life van de even populaire als praktische filosoof Alain de Botton.

Voor meer edities van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.