OM eist celstraffen tot 20 maanden

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de rechtbank Rotterdam celstraffen tot 20 maanden geëist in het corruptie- en fraudeproces tegen filmmaker Rob Hof en ex-omroepdirecteur Frank William. Rob Hof moet volgens het OM 18 maanden cel krijgen, waarvan 6 voorwaardelijk, William 20 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook wil het OM dat de rechtbank een vordering toewijst van de Europese Commissie tegen filmmaker Hof. De Commissie claimt 638.000 euro. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat er voor dat bedrag is gefraudeerd. De met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde tv-maker wordt beschuldigd van fraude met subsidies van filmfondsen en het omkopen van Frank William, ex-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). De zaak-Hof is het eerste strafproces ooit over fraude en corruptie binnen de publieke omroep. Bij de besteding van miljoenen euro’s belastinggeld van onder meer NMO, een kleine publieke omroep, ging volgens het Openbaar Ministerie (OM) veel mis. Uit het strafdossier blijkt volgens het OM dat Hof en William fraudeerden om extra subsidie uit filmfondsen te halen. Gedupeerd zijn het MEDIA Programma van de Europese Commissie, het binnenlandse filmfonds CoBO en ontwikkelingsorganisatie NCDO. De Commissie heeft zich in het strafproces gemeld als gedupeerde. Dat de rechtszaak nu pas, vijf jaar na het begin van het FIOD-onderzoek, plaatsvindt komt mede doordat filmmaker Hof lange tijd spoorloos was en zich aan het onderzoek onttrok. Later bleek hij zich in Nicaragua op te houden. In dat land woont hij nu.