Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bergdahl toch aangeklaagd voor deserteren

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die vorig jaar na een gevangenschap van bijna vijf jaar door de Talibaan werd vrijgelaten, wordt toch aangeklaagd voor desertie en wangedrag. Bergdahl’s advocaat en Amerikaanse officials hebben dat tegen persbureaus AP en Reuters gezegd.

Bergdahl op archiefbeeld.
Bergdahl op archiefbeeld. Foto EPA

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die vorig jaar na een gevangenschap van bijna vijf jaar door de Afghaanse Talibaan werd vrijgelaten, wordt toch aangeklaagd voor desertie en wangedrag. Dat is gezegd door Bergdahls advocaat en bevestigd door een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Bij een veroordeling zou Bergdahl levenslang in de gevangenis kunnen belanden.

Bergdahl werd in mei 2014 geruild tegen vijf gevangenen uit Guantánamo Bay.

De ruil was omstreden. Republikeinen vielen president Obama aan op het vrijlaten van de gevangenen uit Guantánamo. Ook zou Bergdahl volgens collega’s een deserteur zijn.

Bergdahl zou zich bewust gevangen hebben laten nemen

Bergdahl zou bekend hebben gestaan als criticus van het Amerikaanse leger en zou zijn post in 2009 hebben verlaten en zich bewust makkelijk gevangen hebben laten nemen door de Talibaan.

Na onderzoek van de beschuldigingen zou het leger nu Bergdahl dus toch willen vervolgen, ook al werd dat eerder nog ontkend. Een maand na zijn vrijlating ging Bergdahl terug in actieve dienst.

Volgens de advocaat van Bergdahl is de hoorzitting van zijn cliënt gepland op 22 april.