Belangrijk: de zussen vertellen wat ze van Holleeder hoorden

Vandaag begint de strafzaak tegen Holleeder. Een aantal getuigen die eerder over hem spraken zijn dood. Hoe belangrijk zijn de verklaringen van de zussen ?

Het was stil in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol waar het gerechtshof zich gistermiddag boog over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Terwijl de aanwezige advocaten luisterden naar een onbetekenende getuige die zijn geheugen had verloren, zat iedereen met zijn gedachten bij de zussen van Willem Holleeder.

Hun verhaal, dat naar buiten kwam via NRC en De Telegraaf, zal grote gevolgen hebben voor de strafzaak waar ze nu mee bezig zijn. Astrid en Sonja Holleeder en hun vriendin Sandra Klepper hebben verteld wat ze weten over Holleeder. Ze zijn getuigen uit zijn binnenwereld, dat is uniek.

Dit is het laatste offer in een koningsdrama, zei een van aanwezige advocaten. Ze wisten: na deze dag zal alles anders zijn in het proces over de onderwereldmoorden.

Dat geldt ook voor de strafzaak tegen Willem Holleeder – codenaam Vandros – die vandaag begint met een eerste openbare zitting over de verlenging van zijn hechtenis. En in het hoger beroep in de grote liquidatiezaak Passage dat zich voortsleept op Schiphol met het verhoren van een vijftigtal getuigen.

Advocaat Nico Meijering, die hoofdverdachte Dino S. bijstaat, wilde gisteren weten wanneer de verklaringen van de zusjes Holleeder en de weduwe Klepper worden toegevoegd aan het dossier. „Niet voordat wij ze eerst gelezen hebben”, zei de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie. Want ook zij had ze nog niet gelezen, zo leek het.

En dus blijft de vraag die iedereen bezighield onbeantwoord: hoe belangrijk zijn de verklaringen van de zusjes Holleeder? En welke bewijzen zijn er nog meer?

Hoe sterk staat het OM?

De vraag hoe sterk de bewijzen tegen Willem Holleeder zijn, is moeilijker te beantwoorden. In het onderzoek naar de onderwereldmoorden maakt justitie gebruik van twee kroongetuigen: Peter la S. en Fred Ros. Deze twee mannen hebben belastende verklaringen afgelegd voor Willem Holleeder en een aantal andere verdachten. Dat geldt ook voor een Turkse getuige, ene Hidr K. Ook hij beschuldigt Holleeder.

Deze getuigen hebben een ding gemeen: ze stonden niet in direct contact met Holleeder. Alles wat zij weten is van horen zeggen. Op twee woorden na: „Osdorp eerst”. Dat hoorde kroongetuige Peter la S. uit de mond van Holleeder op een parkeerplaats enkele weken voordat er een liquidatie werd gepleegd in Amsterdam Osdorp. Het is een aanwijzing, maar is het genoeg?

Dan zijn er verklaringen van getuigen die niet meer leven: Willem Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Zij gaven de politie informatie over de rol van Holleeder in de onderwereld en werden doodgeschoten. Holleeder wordt gezien als de opdrachtgever van de moorden op Houtman en Van der Bijl. Hun verhalen zijn belastend. Een nadeel: ze kunnen geen vragen meer beantwoorden.

Dat kunnen de zussen van Willem dus wel. Bovendien is hun verhaal is gebaseerd op hetgeen Willem zélf vertelde. Wat precies, weten we nog niet. Wat we wel weten is dat Astrid Holleeder een bijzondere band had met haar broer Willem. Hij nam haar in vertrouwen. En zij heeft daarvan gebruikgemaakt. Dat maakt de verklaringen van Astrid en Sonja een belangrijk puzzelstuk in deze complexe zaak.

    • Jan Meeus