Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VS voeren luchtaanvallen op Tikrit uit - luchtsteun voor leger Irak

Twee Iraakse militairen doorzoeken een pand in het oosten van de stad Tikrit.
Twee Iraakse militairen doorzoeken een pand in het oosten van de stad Tikrit. Foto EPA / STR

Het Amerikaanse leger is vanavond begonnen met bombarderen van Tikrit, een Noord-Iraakse stad die in handen is van Islamitische Staat (IS). Vanuit de lucht probeert de VS het Iraakse leger zo bij te staan in hun poging de stad weer in handen te krijgen, zo laten legerofficieren aan persbureau AP weten.

Het leger van Irak doet al ruim twee weken verwoede pogingen om de strijders van IS uit Tikrit te verjagen. De stad is omsingeld met Iraakse militairen, maar die slaagden er maar niet in Tikrit weer te heroveren. De regering van Irak vroeg de Verenigde Staten eerder vanavond daarom te helpen met luchtaanvallen.

Tikrit strategisch gelegen

De slag om Tikrit is een belangrijke in de strijd om IS, zo schreef onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer onlangs al in NRC Handelsblad (€):

“De inname is een cruciale stap in de campagne om de terreurgroep ook uit andere delen van Irak te verdrijven, met name Mosul in het noorden. Tikrit is strategische gelegen aan de doorgaande weg van Bagdad naar Mosul, de tweede stad van het land.”

Steun Iran omstreden

Het Amerikaanse leger is tot dusver erg voorzichtig geweest met het toezeggen van steun vanuit de lucht. Het leger van Irak en de shi’itische milities krijgt bij de grondaanvallen namelijk wapens en steun van Iran, een land waarmee de VS nog altijd in conclaaf zijn over een nucleair akkoord.