Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

AIVD hield illegale DNA-databank bij

Een man geeft zijn vingerafdruk af voor een biometrisch paspoort.
Een man geeft zijn vingerafdruk af voor een biometrisch paspoort. Foto ANP/Robert Vos

De AIVD heeft een DNA-databank bijgehouden terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Dat blijkt uit een rapport van toezichthouder CTIVD. In het rapport schrijft de toezichthouder dat er “op beperkte schaal” gegevens werden bijgehouden waarbij namen aan DNA-profielen gekoppeld waren.

De AIVD wil niet zeggen om hoeveel bewaarde DNA-profielen het gaat. Volgens de Nederlandse wet mogen DNA-gegevens wel worden onderzocht, maar nadat een identiteit is vastgesteld moeten alle monsters, zoals vingerafdrukken en speeksel, worden vernietigd. Het rapport veroordeelt de AIVD niet, maar zegt dat er geen regeling is die toestaat dat DNA-materiaal mag worden vastgelegd.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Als de AIVD onrechtmatig handelt, geeft toezichthouder CTIVD er altijd een draai aan. Vandaag:’wet biedt geen ruimte’ http://t.co/BLFHtIGf4n

Inmiddels heeft de minister opdracht gegeven om al het DNA-gerelateerde materiaal te vernietigen. Dat is ook gebeurd, zegt de AIVD, ook bij de databank.

Privacy in geding

De terechtwijzing van de CTIVD is het zoveelste voorval waarbij de privacy van burgers in het geding komt, al dan niet door toedoen van de AIVD. Zo verzamelt de veiligheidsdienst in samenwerking met de MIVD (in de NSo) legaal inlichtingen uit satellietcommunicatie, maar deed het dan in bulkdata waarbij het naar potentiële targets zocht. Dat mag niet, beoordeelde CTIVD.

Ook zijn belgegevens herhaaldelijk door veiligheidsdiensten opgevraagd op een manier die niet aan de voorschriften voldoet, concludeerde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2010.

Lees ook in NRC Handelsblad: Meekijken mag, zolang je het niet merkt (€).