Zwarte doos toestel gevonden - ten minste één Nederlander aan boord

Gendarmes staan bij een helikopter in Seynes les Alpes in het zuidoosten van Frankrijk. Foto EPA/ Sebastien Nogier

Een van de zwarte dozen van het toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings dat vandaag in de Franse Alpen neerstortte is gevonden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigd, schrijft persbureau AFP.

De zwarte dozen - in moderne passagiersvluchten zijn het er gewoonlijk twee - slaan de gegevens van het laatste deel van een vlucht op en kunnen wellicht meer informatie bieden over de oorzaak van de crash, die nu nog onbekend is. Vooralsnog is alleen bekend dat het toestel na een duikvlucht van acht minuten in de bergen in Zuid-Frankrijk neerstortte en dat er geen noodsignaal was afgegeven.

Rond het middaguur stortte een Airbus A320 van de Duitse prijsvechter, een dochterbedrijf van Lufthansa, neer vlak bij het stadje Digne-les-Bains. Het vliegtuig was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Aan boord waren 150 mensen, onder wie zes bemanningsleden. Er wordt van uitgegaan dat geen van hen het ongeluk heeft overleefd.

Nederlandse dode

Van de identiteiten van de slachtoffers is vooralsnog geen volledig beeld. Wel is inmiddels duidelijk dat er één Nederlander om het leven is gekomen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vanmiddag. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit het Brabantse Deurne. Minister Bert Koenders (PvdA) zei volgens persbureau ANP niet uit te sluiten dat er meer Nederlandse slachtoffers zijn.

Volgens Germanwings waren er vermoedelijk 67 Duitsers aan boord van het toestel. Verder zouden er volgens de Spaanse vicepremier 45 mensen aan boord zijn geweest met een Spaanse naam.

Lees het laatste nieuws over de crash in ons liveblog. En voor het overzicht: dit is wat we tot nu toe allemaal weten.

    • Frank Huiskamp