Zussen Holleeder willen dat hun broer levenslang krijgt

Sonja en Astrid Holleeder hebben verklaringen afgelegd over hun broer, Willem Holleeder. „Het moorden moet ophouden.”

Willem Holleeder. Foto ANP
Willem Holleeder. Foto ANP Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP, fotobewerking NRC Fotodienst

Doodsbang is ze, Astrid Holleeder, en onverbiddelijk. Haar broer Willem Holleeder moet worden gestopt. „Hij is een psychopaat die er genoegen in schept andere mensen te vernietigen”, zegt ze vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Astrid Holleeder werd in de loop der jaren tegen wil en dank de vertrouwenspersoon van Willem Holleeder binnen de familie. „Ik was degene met wie hij wilde praten als hij gek werd. Ik kon zijn demonen tot rust brengen. Wat hij mij vertelde over zijn wereld, wilde ik eigenlijk allemaal niet weten. Maar het stelde me wel in staat om hem onder controle te houden – voor zover mogelijk. Uiteindelijk heb ik van zijn vertrouwen gebruik gemaakt om zoveel mogelijk informatie te verzamelen die voor hem belastend is. Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang.”

Astrid Holleeder zegt dat ze belastende informatie heeft over de moorden op haar zwager Cor van Hout, zijn vriend, de kroegbaas Thomas van der Bijl, en vastgoedhandelaar Wim Endstra. De nieuwe verklaringen, die al in 2013 werden afgelegd, zijn deze week toegevoegd aan het dossier tegen Willem Holleeder. Details over wat ze precies heeft verteld, geeft ze niet. „Mijn verklaring is nu in handen van het Openbaar Ministerie.” Ze weet dat haar besluit grote impact zal hebben. Daarom heeft ze ook een interview gegeven aan deze krant, zegt Astrid Holleeder. „Ik wil laten zien wat voor man mijn broer is: een psychopaat. Hij heeft echt iedereen in zijn omgeving verraden.” Haar zus Sonja en vriendin Sandra Klepper deden vanochtend hun verhaal in De Telegraaf.

De onthulling over de nieuwe getuigen komt aan de vooravond van de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Holleeder. Morgen buigt de rechtbank in Amsterdam zich over de vraag of zijn voorlopige hechtenis moet worden verlengd. Holleeder wordt door het OM gezien als de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Het is nog niet duidelijk of Holleeder op grond van het nieuwe bewijsmateriaal ook vervolgd gaat worden voor andere moorden. Holleeders advocaat en het OM geven geen commentaar.

Astrid Holleeder vertelt dat het idee om haar verhaal aan justitie te vertellen in 2011 is ontstaan na de moord op Stanley Hillis, een criminele partner die Willem Holleeder de macht gaf om moordplannen uit te voeren. Holleeder zat toen zelf vast voor afpersing. „Het probleem was dat ik ons verhaal alleen kon vertellen aan justitie als mijn zus dat ook wilde. Wij moesten samen optrekken, maar Sonja durfde dat nog niet.” Dat veranderde in 2012 toen duidelijk werd dat er plannen waren om Astrid of Sonja te vermoorden. „Wij kregen te horen dat die dreiging afkomstig was van een criminele rivaal van Willem. Het zou gaan om een vergelding van een andere moord waarbij Willem een rol zou hebben gespeeld.”

Dat was het moment dat Astrid haar zus kon overtuigen dat ze niets meer te verliezen hadden. „Of we nou met justitie praten en door Willem worden vermoord of òm Willem worden vermoord: op enig moment zouden wij of onze kinderen het slachtoffer worden van zijn misdaden. We leefden al jaren in angst. Hij heeft mijn zus Sonja al vaker bedreigd met de dood. ‘Je weet toch wat ik doe’, zei hij dan. En maakte dan het handgebaar van een pistool.”

En dat weet Astrid inderdaad. „Ik weet dat hij Cor heeft laten vermoorden, en Wim Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl.”