Bo&Caro

Hoe kom je binnen bij Stibbe? Tips van The Board

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: ‘Meet the board’ – die van drie topadvocatenkantoren - tijdens de Carrièredagen in de RAI in Amsterdam

Wie: Astrid Helstone – advocaat bij Stibbe, Alain de Jonge, advocaat-partner bij Pels Rijcken, Mike Jansen – ‘Managing Partner’ bij Baker & McKenzie. En 72 rechtenstudenten

Mike Jansen had vroeger een handeltje in Swatch-horloges en is nu ‘Managing Partner’ bij advocatenkantoor Baker & McKenzie Amsterdam. Hij wil maar zeggen: er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Collega-advocaten Astrid Helstone van Stibbe en Alain de Jong van Pels Rijcken knikken instemmend. Kies juíst voor die andere wegen, adviseren ze. Van studenten die rechtstreeks uit de schoolbanken aankloppen voor een stageplek worden ze niet al te enthousiast. De drie zitten op een podium in de RAI tijdens de Carrièredagen, met voor hen 72 rechtenstudenten die advies willen. En die bovenal willen weten: hoe komen ze binnen bij deze topkantoren?

Vrijwilligers

Doe ervaring op buiten je studie, zegt Helstone. Ga iets maatschappelijks doen.

Vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis? Huiswerkbegeleiding in een achterstandswijk? Asielhonden aaien? Verwaarloosde katten knuffelen? Nou, nee. Ze dacht meer aan een stage bij het Rwanda Tribunaal, of bij de Verenigde Naties.

Stilte in de zaal. Een voorzichtig opgestoken hand.

Volhouders

“Eh. Nemen jullie ook mensen aan die vmbo hebben gedaan?” De zachte stem van een meisje vooraan. Jansen: “Je weet dat je een studie rechten moet volgen, toch? Om advocaat te worden?”

Het meisje legt uit dat ze daar nu mee bezig is, maar dat ze via een omweg op de universiteit is beland. Dat verandert de zaak. “Dat is juist goed!”, roept Helstone uit.

“Je laat zien dat je een doorzetter bent, dat je hard kunt werken.”

Wederom instemmend geknik op het podium. Ze willen volhouders.

Je moet hard kunnen werken namelijk, als advocaat, vertellen ze de studenten.
Jansen wijst een jongen aan in het publiek. Zijn stagiair. Kan hij even vertellen hoe het eraan toegaat bij Baker & McKenzie? Best pittig. Ze beginnen vroeg, werken aan verschillende zaken tegelijkertijd, maken lange dagen. “Het is zó druk”, zegt hij. Maar goed, voor je het weet is het vrijdag en sta je weer op de borrel.

En juridische toppers

Laatste tip? De Jonge:

“Nou ja. Wat we dus al zeiden, eigenlijk. Het allerbelangrijkst is je juridische kennis. Wij willen juridische toppers. Maar denk aan die extra kwaliteiten, aan wat jou onderscheidt.”

Wil iemand zijn of haar CV nog afgeven aan één van de drie? Heen en weer geschuif. Omlaag gerichte blikken. Daar wachten ze nog heel even mee. Die is misschien toch nog niet helemaal af.