Weer Kamerlid VVD weg wegens schending integriteitsregels

René Leegte stapte vanmorgen onverwacht op als Kamerlid. De VVD’er gaf een betaalde nevenfunctie niet op.

Foto ANP

VVD-Kamerlid René Leegte stapt op en stelt zijn Kamerzetel aan de VVD ter beschikking. Dat maakte zijn partij vanochtend bekend. De reden is dat hij een jaar lang een betaalde nevenfunctie vervulde op een gebied dat aan zijn portefeuille raakte. Hij meldde dat niet eerder aan zijn partij of aan de Tweede Kamer.

Leegte (46) voerde tot begin dit jaar het woord over energie en gaswinning, maar hij legde die portefeuille neer na onhandige uitspraken over de gaswinning tijdens een telefoongesprek in de trein vanuit Groningen. Leegte maakte zijn besluit terug te treden vanochtend bekend tijdens de fractievergadering van de liberalen.

Tegen RTL Nieuws zei Leegte vanmorgen dat het gaat om een bijbaan bij PlantLab, een bedrijf dat planten laat groeien onder kunstmatige omstandigheden. Leegte zegt in een verklaring op de VVD-site dat hij die functie „stom genoeg” niet heeft laten registreren en ook de neveninkomsten uit deze functie niet direct heeft gemeld: „Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer.”

Leegte is de vierde parlementariër van de VVD-fractie die opstapt wegens integriteitsvragen sinds 2012. Hij verlaat de fractie na Johan Houwers, Matthijs Huizing en Mark Verheijen. Houwers keert morgen terug als zelfstandig Kamerlid. Als Fred Teeven de zetel inneemt van Ard van der Steur die minister is geworden en Chantal Nijkerken-de Haan de plek inneemt van Klaas Dijkhoff die staatssecretaris is geworden, is de nummer 53 op de VVD-lijst aan de beurt: Leendert de Lange uit Noordwijk.