Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

VVD-Kamerlid Leegte stapt op wegens niet melden betaalde nevenfunctie

Leegte tijdens een telefoongesprek in de Tweede Kamer.
Leegte tijdens een telefoongesprek in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

VVD-Kamerlid René Leegte stapt op. Dat heeft de VVD vanochtend bekendgemaakt. De reden voor zijn opstappen is het niet melden van een betaalde nevenfunctie op het terrein van zijn portefeuille die Leegte heeft vervuld. Hij stelt zijn Kamerzetel ter beschikking.

Leegte (46) maakte zijn besluit terug te treden vanochtend tijdens de fractievergadering van de liberalen bekend, meldt een woordvoerder van de VVD. De partij wil niet zeggen om welke betaalde nevenfunctie het ging. Volgens RTL, die Leegte vanochtend na zijn opstappen sprak, gaat het om een functie bij Plantlab Foundation, een bedrijf uit Den Bosch dat planten laat groeien onder kunstmatige omstandigheden.

‘Slordigheden zijn niet uit te leggen’

Op de VVD-site zegt Leegte dat hij van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervulde “voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken”. Leegte zegt dat hij die functie “stom genoeg” niet heeft laten registreren en ook de neveninkomsten uit deze functie niet direct heeft gemeld:

“Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt in een reactie op de VVD-site de conclusie van Leegte te delen. “Het is pijnlijk maar de enige logische conclusie”.

Leegte in opspraak door telefoontje in trein

Leegte, die bij de VVD-fractie de portefeuilles energie en buitenlandse handel had, kwam in januari in opspraak door een telefoongesprek dat hij in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen. Dat telefoontje met een partijgenoot ging onder meer over de te volgen VVD-koers in de discussie over de gaswinning en was ook voor omstanders te volgen. Het gesprek zorgde voor de nodige ophef op Twitter, waarna Leegte besloot het woordvoerderschap over energie neer te leggen “zodat de discussie op inhoud gevoerd kan worden.”

Leegte lag al slecht bij het fractiebestuur van de VVD sinds een hoog opgelopen ruzie over het door hem geambieerde voorzitterschap van de commissie Europese Zaken. Leegte gold als logische opvolger van CDA’er Raymond Knops omdat hij al vicevoorzitter van de Kamercommissie was, maar werd door de fractietop gepasseerd omdat hij te pro-Europees zou zijn.

Leegte vierde omstreden VVD’er die zelf opstapt

René Leegte is het vierde VVD-Kamerlid dat zijn functie ter beschikking stelt als gevolg van integriteitsproblemen sinds het aantreden van de huidige Tweede Kamer in 2012. Johan Houwers, Matthijs Huizing en Mark Verheijen gingen hem voor. Houwers, die medio 2013 opstapte nadat de rijksrecherche een onderzoek tegen hem had ingesteld op verdenking van onde rmeer valsheid in geschrifte, wordt morgen opnieuw beëdigd in de Kamer. Hij kreeg na het opstappen van Verheijen de mogelijkheid zijn zetel opnieuw in te nemen. Hij gaat verder als eenmansfractie omdat hij niet langer welkom is bij de VVD. Leegte levert zijn zetel wel in en daardoor houdt de coalitie een (minimale) meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Als Fred Teeven terug de Kamer in gaat voor minister Ard van der Steur en Chantal Nijkerken-de Haan de plek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff inneemt, is nu de nummer 53 op de lijst van de VVD aan de beurt: Leendert de Lange uit Noordwijk.

Met medewerking van Annemarie Kas.