VS vertragen terugtrekking troepen uit Afghanistan

Obama en Ghani tijdens een gezamenlijke persconferentie op het Witte Huis. EPA / Shawn Thew

De VS houden dit jaar 9.800 militairen in Afghanistan. Het plan was het troepenaantal terug te brengen tot 5.500.

Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Later dit jaar wordt besloten hoeveel Amerikaanse militairen er volgend jaar in Afghanistan zullen blijven. Het is nog steeds de bedoeling dat het Amerikaanse leger eind 2016 het land verlaat.

De Afghaanse president Ashraf Ghani had om vertraging van de terugtrekking gevraagd. Afghaanse veiligheidstroepen kampen met onrust in hun eigen land en met de opkomst van de Islamitische Staat (IS).

Volgens persbureau Reuters komt de Amerikaanse draai door de goede relatie tussen Ghani en Obama. Het Witte Huis heeft meer vertrouwen in hem dan in zijn voorganger, Hamid Karzai.

Afghanistan is zeer afhankelijk van het buitenland…

Afghanistan is zeer afhankelijk van het buitenland, schreef onze buitenlandredacteur Floris van Straaten eerder in NRC Handelsblad.

“Zo’n 90 procent van alle uitgaven van de Afghaanse overheid wordt nog altijd gedekt door buitenlandse donoren. (…) President Ghani twittert intussen bijna dagelijks hoe vastbesloten hij is Afghanistan en de regio vrede en stabiliteit te brengen. Maar donoren kunnen zich afvragen of Afghanistan er, 13 jaar na de verdrijving van de Talibaan uit Kabul en het begin van massale Westerse militaire en civiele hulp, toch niet tamelijk beroerd voor staat: de Talibaan lijken de wind weer in de zeilen te krijgen en de drugshandel floreert.”

…maar er zijn wel stappen voorwaarts gemaakt

Maar je kunt het ook positiever zien, schreef Van Straaten:

Miljoenen jongens en meisjes genieten nu onderwijs en de gezondheidszorg is met sprongen vooruit gegaan. Voor het eerst ook heeft Afghanistan een democratische overdracht van de macht meegemaakt. En na jaren van moeizame samenwerking met de onberekenbare Hamid Karzai is er eindelijk weer sprake van een goede samenwerking met de VS en zijn bondgenoten.

Lees in NRC Handelsblad ‘Hulpverslaafd Afghanistan moet afkicken’ (€)

    • Mirjam Remie