Vijf jaar cel geëist tegen handelaar Oss wegens paardenvleesfraude

Paardenbiefstuk bij slager Meurs in Den Haag. Het verschil tussen paardenvlees en rundvlees is voor gewone consumenten nauwelijks te zien.
Paardenbiefstuk bij slager Meurs in Den Haag. Het verschil tussen paardenvlees en rundvlees is voor gewone consumenten nauwelijks te zien. ANP / Lex van Lieshout

Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees. Volgens het OM hij zich schuldig aan valsheid in geschrifte door in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees te verkopen.

Dat meldt persbureau ANP. De vleeshandel van Selten zou vanaf 2011 minstens 336.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. Dit werd als rundvlees verkocht.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. Op vervalste facturen werd de diersoort niet vermeld en volgens de aanklager verhuld. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij beloofde dat hij geen paardenvlees verwerkte, aldus de officier van justitie:

“Afnemers werden misleid en opgelicht.”

Hoge eis

Onze verslaggever Leonie van Nierop was bij de rechtszaak aanwezig. De eis van vijf jaar noemt zij “best hoog”:

“De maximale straf voor herhaaldelijke valsheid in geschrifte is acht jaar. Er is vijf jaar geëist vanwege de omvang van het schandaal - het gaat om ruim 300 ton omgekat paardenvlees - en omdat het vertrouwen van de consument in de vleessector ernstig zou zijn geschaad.”

Selten verweerde zich door te stellen dat hij slordig is geweest. Hij had, zei hij, een administratieve fout gemaakt. Van Nierop:

“Zijn laatste woord was heel emotioneel. Hij zei de schuld te krijgen van misstanden in de hele sector; hij zei dat hij kapot is gemaakt en aan de rand van de afgrond heeft gestaan.”

Het paardenvleesschandaal

In januari 2013 bleek dat in diepvriesmaaltijden uit het Verenigd Koninkrijk (goedkoop) paardenvlees zat in plaats van (duurder) rundvlees. Het vlees bleek uit een ander EU-land te komen. Al snel werd ook in Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen. En in Nederland: verschillende supermarkten haalden producten uit de schappen, omdat er mogelijk paardenvlees in zou zitten.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) startte een grootschalig onderzoek. Het productiebedrijf van Selten werd in februari 2013 stilgelegd; daarna moest 50.000 ton vlees van Selten van de markt worden gehaald. In mei 2013 werd Selten aangehouden. Zijn bedrijf is later failliet verklaard.

Het eten van paardenvlees is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Paardenvlees wordt aan dezelfde controles onderworpen als andere soorten vlees. In sommige partijen zijn wel verboden middelen aangetroffen, zij het in kleine hoeveelheden.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.