‘Van Rey vervult zetel Provinciale Staten Limburg’

De van witwassen en corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey gaat een zetel in de Provinciale Staten vervullen. Dat heeft hij vandaag besloten, zo meldt de regionale omroep 1Limburg.

Jos van Rey brengt zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen in een stembureau in Roermond.
Jos van Rey brengt zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen in een stembureau in Roermond. ANP / Marcel van Hoorn

De van witwassen en corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey gaat een zetel in de Provinciale Staten vervullen. Dat heeft hij vandaag besloten, zo meldt de regionale omroep 1Limburg.

Van Rey, lijstduwer bij de Volkspartij Limburg, kreeg bij de verkiezingen vorige week veel meer stemmen dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg. Van Rey kreeg 3801 stemmen, Zwijnenberg 834. Daardoor kon hij aanspraak maken op de zetel. Van Rey wil samenwerken met andere kleine partijen in de provincie, zei hij tegen de omroep.

Van Rey verdacht van corruptie

Jos van Rey was wethouder in Roermond en lid van de Eerste Kamer. Die functies gaf hij op toen bleek dat er verdenkingen waren van corruptie. De rechtszaak tegen hem ging begin dit jaar van start. Volgens het OM heeft hij drie bedrijven een voorkeursbehandeling gegeven, vertrouwelijke gemeente-informatie verstrekt en besluitvormingsprocedures beïnvloed.

Ook zou hij giften hebben aangenomen ter waarde van 107.814 euro, 175.000 euro hebben witgewassen, ronselde hij 34 volmachtstemmen en schond hij volgens justitie zijn ambtsgeheim door informatie te lekken uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

Van Rey al eerder Statenlid

Vóór de verdenkingen aan het licht kwamen was Van Rey veertien jaar lid van de Tweede Kamer, en hij maakte al eens deel uit van de Provinciale Staten.