Twee Europeanen in Berlijn

Het was hoog tijd dat de leiders van Griekenland en Duitsland een gezamenlijke poging deden de betrekkingen tussen beide landen in rustiger vaarwater te brengen. Sinds het aantreden van de regering van Alexis Tsipras was de toch al gespannen onderlinge sfeer in hoog tempo vergiftigd, door bittere verwijten over en weer.

Vooral Griekse bewindslieden maakten het bont. Ze dreigden Duitsland niet alleen met onteigening van onroerend goed in Griekenland, bij wijze van afgedwongen herstelbetaling voor nazimisdaden in de Tweede Wereldoorlog. Maar ze waarschuwden ook dat ze massaal asielzoekers naar Duitsland zouden sturen, waar, zei een minister, mogelijk ook jihadstrijders tussen zouden zitten.

Op uitnodiging van kanselier Merkel heeft Tsipras nu een officieel bezoek aan Berlijn gebracht – zijn eerste. Hij werd gisteren met militaire eer ‘und allem Drumherum’ ontvangen, en sprak uitgebreid met de bondskanselier. Dat alles leverde – zoals verwacht – geen doorbraak op voor de Griekse schuldencrisis, de oorzaak van alle spanningen. Maar toch werd een belangrijk resultaat geboekt.

Beide leiders toonden in een gezamenlijke persconferentie dat ze van goede wil zijn om een oplossing te vinden en ze riepen hun landgenoten op zich niet te laten leiden door nationale stereotypen. Tsipras zei dat het Duitsland van nu niets te maken heeft met het Derde Rijk, en sprak tegen dat Griekenland overweegt Duitse bezittingen te onteigenen. De Europese Unie prees hij om haar stabiliserende kracht. Merkel verklaarde dat de kwestie van herstelbetalingen is afgesloten, maar ze zei ook dat veel Duitsers onvoldoende beseffen wat Duitsland in de Tweede Wereldoorlog in Griekenland heeft aangericht.

De onderhandelingen over de Griekse schulden zullen de komende weken in Brussel nog hard en moeizaam zijn. Maar een noodzakelijke stap om er uit te komen is gezet: op het hoogste politieke niveau is de relatie tussen Athene en Berlijn, de twee hoofdrolspelers in de crisis, nu voorlopig genormaliseerd.