Rutte: regeerakkoord leidend voor migratiezaken

Het nieuwe VVD-standpunt over asiel zal niet door het kabinet worden overgenomen, zo zei de premier. ANP / Martijn Beekman

Als het om migratie gaat, is het regeerakkoord leidend. Dat zei premier Mark Rutte vandaag in de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Het nieuwe VVD-standpunt over asiel zal dan ook niet door het kabinet worden overgenomen, zo zei de premier.

Volgens Rutte moet het plan worden gezien als nuttige bijdrage aan de discussie over migratie. Hij zei:

“Als ik zo door mijn oogharen kijk dan geeft het regeerakkoord geen ruimte om het plan over te nemen.”

Kritiek uit alle hoeken op plan VVD

De VVD kwam zondag met het plan de grenzen van Europa voor asielzoekers te sluiten, en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Een meerderheid van de Tweede Kamer reageerde kritisch. Ook coalitiepartner PvdA liet weten het plan “volstrekt onaanvaardbaar” te vinden.

Met de timing van dit plan zo kort na de verkiezingen van vorige week wil de VVD laten zien dat het geen proefballonnetje is, schreef NRC Handelsblad (€) gisteren:

“Dat is het verwijt dat partijen vaak krijgen als ze met voorstellen komen in verkiezingstijd. Maar aansturen op een crisis tussen VVD en PvdA is ook de bedoeling niet. Asiel ligt steeds gevoelig tussen de twee coalitiepartijen en dat zal zo blijven, gezien de urgentie van het onderwerp. Maar op dit plan zal het kabinet heus niet vallen, zeggen ze binnen de PvdA.”

Ook Dijkhoff reageert

De nieuwe staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, die dit plan in Brussel moet voorstaan, reageerde vandaag ook op het plan van zijn partij. Hij noemde het “de aanzet tot een politieke discussie”, zo noteerde persbureau ANP.

“Als het plan een meerderheid in de Tweede Kamer haalt, dan moet het kabinet ermee aan de slag. Maar ik heb geen meerderheid gehoord.”

Eind mei komt de Europese Commissie met plannen voor migratie- en asielbeleid en het kabinet zal daar op reageren, zei Dijkhoff.

“Het initiatief ligt daar. Je ziet wel de ontwikkeling in het denken in andere landen, het probleem is er niet kleiner op geworden, alleen maar groter. Oplossingen vind je vaak ook door ze te verkennen aan de randen van het mogelijke en uiteindelijk met zijn allen te komen tot iets wat draagvlak heeft en wat effectief is.”

Volgende week debatteert de Kamer over de kwestie, op verzoek van de PVV.

    • Mirjam Remie