Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rutte en Koenders niet naar WO II-herdenking in Moskou

Rutte vorige week bij aankomst op de Europese top in Brussel.
Rutte vorige week bij aankomst op de Europese top in Brussel. Foto ANP / Olivier Matthys

Premier Rutte zal op 9 mei niet aanwezig zijn bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Moskou. Op Russische websites is gesuggereerd dat hij de militaire parade zou zijn. De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt dit tegen. Ook minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gaat niet.

Elk jaar wordt op 9 mei in Rusland ‘De dag van de overwinning’ op Nazi-Duitsland in 1945 gevierd. Dit jaar is het een extra grote manifestatie omdat het zeventig jaar geleden is. De aanwezigheid van buitenlandse vertegenwoordigers ligt gevoelig vanwege de opgelopen spanningen tussen Rusland en het Westen als gevolg van de Oekraïnecrisis.

Obama en andere wereldleiders gaan ook niet

Eerder liet de Amerikaanse president Obama al weten dat hij niet naar Moskou zou afreizen. In totaal hebben de Russen 68 staatshoofden, regeringsleiders en vertegenwoordigers van internationale organisaties uitgenodigd. De leiders van Frankrijk, het Verenigd Koningrijk, Polen en de Baltische Staten hebben ook afgezegd. Ook de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, de Pool Donald Tusk, laat verstek gaan. Hij legde een directe link met de Russische bemoeienis met Oekraïne voor zijn afwezigheid.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat niet naar de parade op het Rode Plein maar zal de volgende dag wel in Moskou samen met de Russische president Poetin een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Haar voorganger Gerhard Schröder was tien jaar geleden samen met een groot aantal andere regeringsleiders wel aanwezig bij de herdenking op het Rode Plein.