Rotklusjes uitbesteden zonder schuldgevoel

Zou jij naar de bakker fietsen, twee stroopkoeken kopen en die vervolgens bij een onbekende buurtgenoot afleveren die zelf geen zin had om op de fiets te stappen? Nee? En als je er negen euro voor krijgt?

Er zijn mensen die dat wel doen, en je vindt ze op Jobado. Dat is een site en app waar je allerlei klusjes (shoppen, hond uitlaten, schoonmaken, repareren) kunt laten uitvoeren door mensen uit je buurt. Zo zoekt ene Shachar iemand om morgen van 10.00 tot 19.00 uur voor een winkel te zitten, omdat er een nieuwe sneaker uitkomt en hij zelf niet in de rij wil staan. Verdienste: 50 euro.

De app lijkt wat op Werkspot (waar je ook klusjes kunt plaatsen, maar waar alleen professionele vakmannen reageren) en apps die zich op één specialisme richten, zoals Fixit (fietsenmakers), Helpling (schoonmakers) of Uber (chauffeurs).

Een oproep plaatsen is zo gedaan: klus omschrijven, prijs bedenken (per uur of per klus) en eventueel foto’s toevoegen. Jobado vraagt 20 procent van het bedrag (best veel) en 99 cent ‘transactiekosten’ per klusje. Betalen doe je met PayPal of iDEAL.

Het werkt prima. Zo heeft Laurens voor 15 euro mijn luxaflex schoongemaakt. Hij reageerde binnen een kwartier en kwam diezelfde middag nog. Dat ging anders met mijn klusje ‘dozen sjouwen’ voor 15 euro. Ik kreeg wel reacties, maar daarbij werd gevraagd om minimaal het dubbele bedrag. Op Marktplaats vond ik voor dat bedrag wél iemand. Mijn oproep op Jobado om koeken te halen (5 euro), kreeg pas reacties toen ik de prijs verhoogde naar 9 euro.

‘Jobbers’ zijn mensen die een zakcentje willen verdienen, dus je weet niet hoe ervaren of kundig ze zijn. Wel geven recensies enig zicht op hun betrouwbaarheid.

De hoge bemiddelingskosten maken Jobado een stuk duurder dan Marktplaats. Maar omdat de app zo simpel werkt en het heerlijk is om rotklusjes zonder schuldgevoel uit te besteden: vier ballen.