Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

RIVM adviseert naalden van Terumo voorlopig niet te gebruiken

Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen
Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om bepaalde soorten injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken. Aanleiding hiervoor is een lopend onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die met Europese partnerorganisaties uitzoekt of de naalden onbedoeld expoxylijm kunnen lekken.

Gisteren onthulde het televisieprogramma Dossier Eenvandaag dat de naalden mogelijk onveilig zijn. Bij gebruik zouden loslatende deeltjes van de lijm in het bloed van patiënten terecht kunnen komen. Experts drongen er in de uitzending op aan de naalden onmiddellijk van de markt te halen.

Zolang de resultaten van het IGZ-onderzoek er nog niet zijn, adviseert het RIVM om naalden van een ander merk te gebruiken. Het gaat alleen om de volgende vaccins:

 • BMR 10-pack (M-M-RvaxPro)
 • Hepatitis B voor kinderen mono (Engerix-B junior)
 • Synflorix single
 • HB Vaxpro 1 ml
 • ‘Onderzoek duurt nog enkele weken’

  De IGZ verwacht dat het onderzoek naar de veiligheid van de naalden van Terumo nog “enkele weken” in beslag zal nemen. De inspectie liet gisteren in een verklaring weten dat er tot nu toe geen signalen of meldingen zijn binnengekomen over mogelijke problemen met de injectienaalden. De naalden worden voorlopig niet in ziekenhuizen gebruikt, meldde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vanmiddag. Ook GGD’s hebben laten weten momenteel niet te vaccineren met de naalden.

  Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) kon vanmiddag in de Tweede Kamer niet uitsluiten dat ziekenhuizen toch nog een Terumo-naald moeten gebruiken, bijvoorbeeld als er in het geval van spoedoperaties geen andere naalden voorhanden zijn.

  IGZ: nog te weinig informatie over naalden

  Volgens de inspectie is er op dit moment te weinig informatie beschikbaar om te kunnen bepalen of de betreffende naalden volledig van de markt gehaald moeten worden. “Er zijn snel meer feiten nodig om te kunnen bepalen of er problemen zijn, in welke mate en of dat mogelijke een gezondheidsrisico oplevert”, stelt de IGZ.

  Om die reden worden er injectienaalden uit fabrieken in België en Groot-Brittannië opgehaald voor onderzoek. Maar ook in Nederland worden naalden verzameld, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen die de Terumo-naalden gebruiken. “Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen”, aldus de IGZ.

  ‘Bedrijf negeerde klokkenluider’

  De naalden van de Japanse fabrikant Terumo worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten, meldde EenVandaag. Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. De productieproblemen bij Terumo Europe zouden al jaren intern bekend zijn, maar met de informatie is tot nu toe niets gedaan. De zaak kwam aan het licht doordat een klokkenluider zich meldde bij Dossier EenVandaag omwille van de patiëntveiligheid. Het bedrijf zou hebben geweigerd het probleem op te lossen.