PvdA distantieert zich van uitspraken Kamp over samenwerking met CDA

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De PvdA is het niet eens met de uitspraken van minister Kamp (Economische Zaken, VVD) dat er bij het zoeken naar een meerderheid voor herziening van het belastingstelsel in de Eerste Kamer eerst gekeken moet worden naar samenwerking met D66 en CDA. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot tegen NRC Handelsblad.

Nu Rutte II binnenkort niet langer kan bogen op beschikken over een meerderheid in de Eerste Kamer, zal het kabinet in de senaat steun van meer partijen nodig hebben dan alleen de ‘constructieve 3’ – D66, SGP en ChristenUnie. Kamp liet zondag bij het tv-programma Buitenhof geen gras groeien over zijn voorkeur. “Met D66 en CDA is er een voor de hand liggende combinatie te maken”, aldus Kamp. “Met hen moet het mogelijk zijn om tot overeenstemming [over belastingherziening] te komen.” Kamp wil dus rechtsom een meerderheid proberen te vormen.

Coalitiegenoot PvdA is het daar niet mee eens. Tweede Kamerlid Ed Groot: “Ik ben er niet voor om bij voorbaat het CDA boven GroenLinks te stellen.” De coalitie heeft straks na de Eerste Kamerverkiezingen in mei samen met de ‘constructieve drie’ en GroenLinks namelijk ook een meerderheid. De PvdA, zegt Groot in een telefonische reactie, wil niet alleen lastenverlichting in het nieuwe belastingstelsel zien – wat álle partijen willen. “Wij willen nadrukkelijk ook kijken of er iets te halen valt bij milieuheffingen.” Dat is meer de lijn van GroenLinks. Linksom dus. “Als het Kamp gaat om de belastingherziening een bepaalde richting op te duwen, steun ik zijn uitnodiging aan het CDA niet”, aldus Groot.

Bij CDA staat de deur altijd open

Het CDA zegt een uitnodiging van het kabinet over het belastingstelsel te willen aanvaarden. Kamerlid Pieter Omtzigt: “De deur staat altijd open.” Alleen begrijpt hij niet waar het kabinet het dan precies over zou willen hebben. “We wachten nu al een jaar op voorstellen, maar hebben nog niets gezien.” Of het CDA, zoals minister Kamp allicht bedoelde, zelf die voorstellen wil meeschrijven, weet Omtzigt nog niet. “Daarover zullen we ons binnen de fractie beraden.”

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is verbaasd over de uitspraken van Kamp:

“Nu hij voor het CDA kiest lijkt het kabinet, of in elk geval de VVD, toch te gaan voor een bezuinigingsagenda. Opvallend, zo kort na de verkiezingscampagne waarin ze dat steeds ontkenden.”

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Ondernemers, daar is wat te halen’ (€), over de herziening van het belastingstelsel.

    • Philip de Witt Wijnen