Thuiskapper bij daklozen

Mark Bustos is een jonge kapper in New York. Zijn ouders komen van de Filippijnen en toen hij dat land bezocht, maakte hij kennis met echte armoede. Terug in de VS krijgt hij ook belangstelling voor de armoede daar. Bustos maakt praatjes met daklozen en knipt ondertussen hun haar. Street Cuts is een videoserie op YouTube over vier van deze ontmoetingen.

Apache is een indiaan die al 11 jaar dakloos is en op zijn hoofdhuid een bijzondere tatoeage heeft. Hij heeft nog nooit een ander zijn scalp laten aanraken. Kevins pizzatent werd weggeconcurreerd door Pizza Hut. Marcus is suikerpatiënt en werd twintig jaar geleden voor het laatst geknipt. Michael is behalve dakloos ook invalide. Zelfs met krukken komt hij amper vooruit.

Ontroerend is bijvoorbeeld dat Michael kaalgeschoren wil worden, want dan brengt de gratis knipbeurt het meest op. „De meeste ervaringen die ik heb met de mensen hier zijn niet zo positief”, vertelt hij onder het knippen tegen zijn jonge hairstylist. „Maar je mag niet generaliseren”, voegt hij er fijntjes aan toe. En debiteert dan een gedreven rap over zijn situatie.

Verschillende van Marks klanten barsten tijdens hun verhaal in huilen uit. Pijnlijk dat YouTube daarna automatisch verder gaat met een afschuwelijke Barber reality show.

    • Herbert Blankesteijn