While you were sleeping... in the US

Nike vecht op drie fronten

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hoge bomen vangen veel wind. Sportmerk Nike wordt beschuldigd van het schenden van copyright en intellectueel eigendom. Er lopen drie rechtszaken. Quartz schrijft dat Nike ‘hart en ziel van het merk’ probeert te beschermen.

De eerste zaak draait om het iconische beeld van de springende basketballer. Dat zou een silhouette zijn van de foto die Jacobus Rentmeester in 1984 van Michael Jordan maakte. Een eerdere betaling van 15.000 dollar zou het gebruik van de foto afkopen, maar alleen voor Noord-Amerika. Het beeld wordt al dertig jaar gebruikt en Rentmeester eist een deel van de omzet die het heeft gegenereerd.

Dan de door Nike gepatenteerde geweven schoen Flyknit, die in 2012 op de markt kwam. Adidas bracht een paar maanden later een soortgelijke schoen, de Primeknits, uit. Adidas claimt nu dat de techniek al bestond, en dat Nike’s patent op ‘schoenen met een textiel bovenkant’ daarom ongeldig moet worden verklaard.

Tot slot liepen er drie Nike-ontwerpers over naar Adidas. Op de claim van Nike dat ze die overstap volgens het concurrentiebeding in hun contract niet mogen maken, volgde een tegenclaim van de ontwerpers. De bedrijfscultuur bij Nike zou hun creativiteit geen goed doen. Bovendien heerst er een sfeer van wantrouwen en intimidatie.

Ondertussen heeft Nike nog altijd 45 procent van de Amerikaanse markt voor sportschoenen in handen; aartsrivaal Adidas slechts 5,6 procent. Veel kwaad zullen de rechtszaken het bedrijf niet kunnen doen. Maar toch, stelt Quartz: Nike moet zich op drie fronten verdedigen. Veel goed kan daar evenmin van komen.

Apple Watch in de problemen

Innovatie komt altijd met horten en stoten. De Apple Watch heeft volgens berichten uit Taiwan problemen met het display. Daardoor worden in plaats van 2,5 tot 3 miljoen horloges, 1,25 tot 1,5 stuks gemaakt.

Apple heeft nooit gezegd welke technologie het bedrijf gebruikt voor de productie van het horloge. Volgens Business Insider wijzen deze problemen erop dat Apple is afgestapt van het gebruik van lcd-schermen, en een nieuwe technologie genaamd amoled uitprobeert. Amoled biedt een groter contrast, terwijl lcd-schermen realistischere kleuren weergeeft.

Volgens Techradar is het nog maar de vraag of de berichten waar zijn. Zou het niet gewoon een pr-stunt zijn? Wat extra aandacht voor de Apple Watch? Dan is dat gelukt: de Apple Watch ligt op 24 april in de winkels, en is vanaf 10 april te bestellen.

VS maakt weer auto’s, maar importeert de onderdelen

Er worden weer meer auto’s gemaakt in de Verenigde Staten, maar dan wel met onderdelen uit het buitenland. The Wall Street Journal biedt een mooi overzicht. Zo wordt voor de Ford Explorer 65 procent van de onderdelen in Noord Amerika gemaakt. Voor de Ford Escape is dat 55 procent. In 2010 was dat bij beide modellen nog 90 procent.

Alles bij elkaar importeerde de VS vorig jaar 138 miljard dollar (126,41 miljard euro) aan auto-onderdelen. Dat is 12.135 dollar (11.116 euro) per voertuig. Die totale import was in 1990 nog maar 31,7 miljard dollar (29,04 miljard euro).

De meeste onderdelen komen uit Mexico: 34 procent van alle import in 2014 (86 procent meer dan in 2008). Daarna volgt China met 13 procent (verdubbeld sinds 2008). Het gaat vooral om elektronische verbindingen en airbags.

The Wall Street Journal legt uit dat het vooral lage lonen zijn die bedrijven zoals Axle, uit Detroit, ertoe heeft gezet te verhuizen naar het buitenland. Axle heeft nu fabrieken in Mexico, Brazilië, Engeland, Polen, India, China en Thailand. In de Verenigde Staten werkt nog maar 30 procent van de 12.820 werknemers.