Nieuwe namen North Sea Jazz: o.a. Jamie Cullum, Selah Sue en Emeli Sandé

De Britse jazz-popzanger Jamie Cullum sprong vorig jaar tijdens de 48e editie van het Montreux Jazz Festival, in Zwitserland, van een piano af. Cullum komt naar North Sea Jazz 2015.
De Britse jazz-popzanger Jamie Cullum sprong vorig jaar tijdens de 48e editie van het Montreux Jazz Festival, in Zwitserland, van een piano af. Cullum komt naar North Sea Jazz 2015. Foto EPA / Valentin Flauraud

Het North Sea Jazz-festival heeft weer een hele rits nieuwe namen bekendgemaakt. Onder meer de Britse jazz-popzanger Jamie Cullum en zangeres Emeli Sandé, de Belgische zangeres Selah Sue en bassist Avishai Cohen zijn toegevoegd aan de line-up.

Jamie Cullum, Selah Sue, Emeli Sandé

Een stevig rijtje jazzpop-zangers komt naar Rotterdam dit jaar. Zoals NSJ-oudgediende Jamie Cullum, bekend van o.a. ‘Everlasting Love‘, en speelde al in 2004 en recent nog in 2013 op het festival. Ook de Belgische Selah Sue, bekend van ‘Raggamuffin’, haar hit die ze in 2009 en in 2011 vertolkte op het festival, mag aantreden.

Een andere grote naam is de Britse popzangeres Emeli Sandé, zij maakt voor het eerst haar opwachting. Ze scoorde in 2011 een hit met het nummer ‘Heaven’, in 2013 zong Sandé op het nummer ‘Free‘ van de populaire en eveneens Britse act Rudimental:

Jessie Ware, Lianne La Havas, Michael Kiwanuka

Aan dat rijtje heeft de organisatie nog meer Britse zanger(e)s(sen) toegevoegd. Jessie Ware, wier tweede album Tough Love (met gelijknamige single) vorig jaar uitkwam. ‘Wildest Moments’ kreeg in 2012 door Amerikaanse muzieksite Pitchfork de stempel ‘best new track’.

Lianne La Havas, die in 2012 en 2013 al op NSJ optrad en met onderstaand nummer ‘Is Your Love Big Enough‘ de hitlijsten bestormde, komt dit jaar terug. En laten we singer-songwriter Michael Kiwanuka niet vergeten, die zichzelf in 2011 in de kijker speelde met het nummer ‘Home Again’:

Nederlander ahoy: Ntjam Rosie

De Nederlandse jazzpopzangeres Ntjam Rosie, die in Rotterdam woont, geeft dit jaar voor het eerst acte de présence. Haar tweede album The One (2015) kreeg van NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper de volledige vijf ballen:

“Bekoorlijk danst ze over de noten, bezielend en vrij zingend in het Engels, Frans en Bulu – de taal uit Kameroen. [...] Composities breken knap open, strijkers geven intimiteit.”

2x Avishai Cohen

Zowel basvirtuoos Avishai Cohen als zijn naamgenoot de trompettist Cohen komen naar Rotterdam. Bassist Cohen met zijn New York Division sextet met daarin gitarist Kurt Rosenwinkel; trompettist Avishai met het Triveni project (vorig jaar ook op NSJ).

Avishai Cohen, de bassist:

Jack DeJohnette, David Sanborn, Jarrod Lawson

De invloedrijke jazzdrummer Jack DeJohnette (72), een grote in de fusionwereld, speelde al verschillende keren op NSJ en is ook dit jaar van de partij. De Amerikaanse altsaxofonist David Sanborn (69), winnaar van Grammy’s en sessiemuzikant bij onder meer David Bowie, staat ook op het programma. De jonge pianist en soulzanger Jarrod Lawson wordt gezien als een groot talent, en mag dat dit jaar op het festival laten zien.

Jack DeJohnette:

Eind februari maakte het festival bekend dat soulkoning D’Angelo, hiphopsoulkoningin Mary J. Blige en soulzanger John Legend optredens geven.

Het programma tot dusver:

Vrijdag 10 juli: o.a. Mary J. Blige, D’Angelo, Tony Bennett & Lady Gaga, Cassandra Wilson, Chick Corea & Herbie Hancock, Alabama Shakes, The Stanley Clarke Band, Benjamin Clementine, Anouar Brahem Quartet, Jef Neve, Marcus Miller, Sergio Mendes & Brasil 2015, Jarrod Lawson, Terence Blanchard E-Collective, Ntjam Rosie, Chasity Brown, Vijay Iyer Trio, Rhiannon Giddens en Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz & Dan Berglund.

Zaterdag 11 juli: o.a. Zaterdag 11 juli: John Legend, Paolo Nutini, Chaka Khan, Lee Konitz Quartet, Randy Weston & Billy Harper, Wayne Shorter Quartet, Ron Carter “Foursight”, Han Bennink Trio, Beth Hart, Joshua Redman & The Bad Plus, David Sanborn Electric Band, Michael Kiwanuka, Lizz Wright, Candi Staton, Brian Blade & Fellowship, Guillaume Perret & The Electric Epic, Jack DeJohnette - Made In Chicago feat. Muhal Richard Abrams, Larry Gray & Roscoe Mitchell, Ack van Rooyen / Jeroen Manders Quintet en Kris Davis “Infrasound” Octet.

Zondag 12 juli: o.a. Lionel Richie, Hozier, Kurt Elling, Hans Dulfer The 75/60 Road Tour, Melody Gardot, Laura Mvula & Metropole Orkest, Ben l’Oncle Soul, Lianne La Havas, Roy Hargrove Quintet, Dianne Reeves, Gary Clark Jr, Branford Marsalis Quartet, Kwabs, Jessie Ware, Rudresh Mahanthappa, Bill Frisell, Tom Zé & Banda, SpokFrevo Orquesta en Omer Avital Quintet.

NSJ vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 12 juli in Ahoy Rotterdam. De volledige line-up en het tijdschema worden eind april bekendgemaakt.