Vaccinaties uitgesteld wegens gebrek aan andere naalden dan van Terumo

In Groningen, Friesland en Zuid-Limburg gaan vaccinaties morgen niet door omdat er niet genoeg andere naalden dan van fabrikant Terumo beschikbaar zijn. Dat meldt de NOS.

Beeld: NRC fotodienst

De GGD’s in Groningen, Friesland en Zuid-Limburg hebben vaccinaties uitgesteld omdat er niet genoeg andere naalden dan van fabrikant Terumo beschikbaar zijn.

Volgens de NOS gaat om vaccinaties met het BMR-vaccin tegen bof, mazelen en rode hond. Enkele duizenden kinderen zouden opnieuw opgeroepen moeten worden. In Zuid-Limburg zijn vaccinaties in Kerkrade en Sittard uitgesteld; de GGD in Friesland laat weten dat “een aantal type vaccinaties” de komende dagen kan komen te vervallen.

Gisteren meldde EenVandaag dat injectienaalden van de Japanse fabrikant Terumo mogelijk onveilig zijn. Bij gebruik zouden loslatende deeltjes van de lijm in het bloed van patiënten terecht kunnen komen. Experts drongen er in de uitzending op aan de naalden onmiddellijk van de markt te halen.

Vanmorgen adviseerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaalde soorten naalden van Terumo niet te gebruiken, vanwege een lopend onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IZG) en Europese partnerorganisaties. Zij bepalen of het veilig is de naalden te gebruiken. Dat onderzoek zal naar verwachting nog enkele weken in beslag nemen.

Het gaat om de volgende vaccinaties:

  • BMR 10-pack (M-M-RvaxPro)
  • Hepatitis B voor kinderen mono (Engerix-B junior)
  • Synflorix single
  • HB Vaxpro 1 ml

‘Bedrijf negeerde klokkenluider’

De naalden van Terumo worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten, meldde EenVandaag gisteren. Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. De productieproblemen bij Terumo Europe zouden al jaren intern bekend zijn, maar met de informatie is tot nu toe niets gedaan. De zaak kwam aan het licht doordat een klokkenluider zich meldde bij Dossier EenVandaag omwille van de patiëntveiligheid. Het bedrijf zou hebben geweigerd het probleem op te lossen.

Ook bij de vaccinaties ‘hepatitis B voor kinderen mono (Engerix-B junior)’, ‘synflorix single’ en ‘HB Vaxpro 1 ml’ adviseert het RIVM andere naalden te gebruiken.

    • Mirjam Remie