‘Airbus had maandag problemen, Lufthansa-personeel weigert werk’

Ambulances in het rampgebied in Zuid-Frankrijk.
Ambulances in het rampgebied in Zuid-Frankrijk. EPA / Sebastien Nogier

Verschillende crews van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa in Düsseldorf, Stuttgart en Berlijn weigeren na de crash vandaag met de Airbus 320 op te stijgen, zo melden Duitse media.

Spiegel online rapporteert dat piloten van Germanwings en Lufhansa in Stuttgart en Düsseldorf weigerden te vliegen. Verschillende vluchten moesten hierdoor worden gecancelled. Lufthansa heeft bevestigd dat verschillende crews “om persoonlijke redenen” niet wilden opstijgen.

Volgens Der Spiegel is de achtergrond hiervan dat het neergestorte vliegtuig maandag een paar uur aan de grond heeft gestaan omdat er iets mis was met de “nose landing door” voor het landingsgestel in de boeg van het toestel. Volgens de woordvoerder van Lufthansa was dat probleem evenwel volledig opgelost en kon het toestel normaal vliegen.

Vakbond wil voorlopig alleen over veiligheid praten

De woordvoerder van de pilotenvakbond Cockpit, die in een taaie loonstrijd is gewikkeld met de leiding van Lufthansa, zei vandaag tegen de krant Tagespiegel dat de bond vanwege de ramp met vlucht 9525 van Germanwings voorlopig vooral over de veiligheid wil praten.

De Süddeutsche Zeitung meldt ook dat piloten weigeren op te stijgen. Bij het hoofdkwartier van Germanwings in Keulen houden honderd gezagvoerders en stewardessen een wake met kaarsen voor de 150 slachtoffers van de luchtramp van vanochtend. De website van Handelsblatt schrijft dat het neerstorten van de het toestel van Germanwings een gigantische imagoschade betekent voor Lufthansa.

Lees de laatste ontwikkelingen over de crash in ons liveblog.