Oranje bereidt zich voor op Turkije

Spits Bas Dost, bij de aankomst in Noordwijk. FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP
Spits Bas Dost, bij de aankomst in Noordwijk. FOTO ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP

Oranje speelt zaterdag een kwalificatiewedstrijd in eigen land tegen Turkije in aanloop naar het EK in 2016 in Frankrijk. Drie dagen later komt Spanje op bezoek voor een oefenwedstrijd. Bondscoach Guus Hiddink omschreef het treffen met de Turken vrijdag nog als cruciaal. Oranje staat in de poule derde, achter Tsjechië en IJsland. „Als we van Turkije verliezen, dan gaan zij ons ook voorbij.” En dan verliest Nederland de grip, want de nummers één en twee gaan naar het EK en de nummers drie spelen play-offs, tenzij je de beste nummer drie bent.

Alle ogen op Bas Dost

Gisteravond kwam de selectie van het Nederlands elftal samen in Hotel Huis ter Duin, de vaste verblijfplaats van Oranje in Noordwijk. Een van de spelers die in de aandacht staat de komende interlandperiode is VfL Wolfsburg-spits Bas Dost. „Dit is wel een beetje overdreven”, zei hij over de massale aandacht. „Alleen maar vanwege een paar doelpunten?” De spits maakte dit kalenderjaar al dertien doelpunten, waaronder elf in de Bundesliga. Hij werd al eens opgeroepen door de vorige bondscoach Louis van Gaal, maar kreeg toen geen speeltijd.

Robben en Van Persie afwezig

Nederland mist enkele vaste waarden tijdens het treffen met Turkije. Aanvaller Robin van Persie (Manchester United) is geblesseerd en ook Arjen Robben mist het kwalificatieduel. Hij liep zondag in de wedstrijd van Bayern München tegen Borussia Mönchengladbach een scheurtje in zijn buikspier op. Bondscoach Guus Hiddink heeft Quincy Promes (Spartak Moskou) als vervanger opgeroepen.