Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Naomi van As stopt, maar wil nog één keer olympisch goud scoren

Naomi van As tot Rio international.
Naomi van As tot Rio international. foto ANP

Hockeyster Naomi van As stopt als international. Hét gezicht van het Nederlandse vrouwenhockey is na 2016 niet meer in oranje tenue terug te zien.

„Ik ga nog anderhalf jaar proberen alles eruit te persen wat erin zit en goed voor mijn lichaam zorgen, ervoor zorgen dat ik fit blijf. En dan zorgen dat we met deze ploeg een mooi team vormen voor de Spelen over anderhalf jaar.”

Haar laatste internationale doel is een olympische medaille behalen in Rio de Janeiro – haar derde, om precies te zijn. Dat liet ze gisteren weten aan Omroep West. De prijzenkast van de sterspeelster loopt over van wereld-, Europees en olympisch goud. Maar de drieslag staat nog op haar lijstje.

Naomi van As klemde haar eerste olympische medaille tussen haar tanden op het hockeyveld van Peking. In 2008 maakte zij met kenmerkende snelheid de openingstreffer tegen gastland China, dat uiteindelijk met 2-0 werd verslagen en haastig afdroop.

Van As vierde feest, zij aan zij met Fatima Moreira de Melo, toen nog de koningin van het Nederlandse vrouwenhockey. Terwijl Moreira de Melo afscheid nam, wierp Van As zich op als nieuwe leider. Na haar debuut in Oranje in 2003 is zij niet weg te denken uit het Nederlandse hockeyteam.

Het merk Van As stond als een huis, leek het. Maar dit jaar stootte tennisster Michaëlla Krajicek haar uit de top vijf van het lijstje sportvrouwen met hoge merkwaarde.

Sportief kende Van As ook tegenslag. In 2013 scheurde ze haar kruisband, wat haar veroordeelde tot negen maanden langs de lijn. Haar rentree maakte ze een jaar geleden op het WK in geboortestad Den Haag. Waar ze haar jacht op gouden plakken hervatte. Nog eentje te gaan.