IJsberen vaker aan land – en ze eten eieren

Foto Jouke Prop Foto Jouke Prop

Vogelonderzoekers op Spitsbergen en Groenland zien veel meer ijsberen dan dertig jaar geleden. De ijsberen trekken in de zomer over het vasteland en vreten de eieren uit nesten. Een internationaal biologenteam, onder aanvoering van Jouke Prop van de Rijksuniversiteit Groningen, beschrijft de trend deze week in Frontiers in Ecology and Evolution. De brandganzen, meeuwen en eidereenden brengen daardoor bijna geen jongen meer groot. Het aantal volwassen vogels blijft vooralsnog stabiel. Zowel op Spitsbergen als op Groenland lijkt een belangrijke oorzaak dat het zee-ijs in de Noordelijke IJszee eerder smelt: het ‘ijsseizoen’ duurt elk jaar weer 3,5 dag korter. De afname van het zee-ijs maakt het voor ijsberen moeilijker om op zeehonden te jagen. Op Spitsbergen is daarnaast de ijsberenjacht aan banden gelegd en is het aantal ganzen sterk gegroeid. Welke invloed het slinkende noordpoolijs op de ijsbeer en andere zoogdieren zoals de narwal heeft, is veelal onbekend. (NRC)